Schibsteds mareritt

Publisert: 26. juni 2002 kl 16.06
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Schibsted eier 49,3 prosent av TVNorge gjennom sitt eierskap i TV2. Med tilbakegangen i TV-annonsering, har mediekonsernet kunnet følge med på hvordan de to norske reklamefinansierte TV-selskapene nærmest har kannibalisert hverandre for å få hardt tiltrengte annonsekroner. Begge går det dårlig med, ingen gir Schibsted de plusskronene selskapet sårt trenger nå.

MINUS 100 MILLIONER

Fjoråret ga TVNorge et minus på 3,5 millioner kroner. I år skulle den lite gunstige utviklingen snus med blant annet storsatsingen Big Brother. Den storstilte satsingen kostet imidlertid flesk og ga heller ikke selskapet det ønskede løftet. TVNorge ligger an til et dundrende underskudd i år på 100 millioner kroner.

- Det kan jeg bekrefte, det har vært en tøff høst, sier administrerende direktør Morten Skotland Hansen i TVNorge til Økonomisk Rapport.

Han tilbakeviser samtidig rykter om at selskapet står på konkursens rand, og at det er avhengig av penger tilført fra eierne for å overleve neste år.

Ved årsskiftet betaler TV2 sitt siste seergarantiavdrag på 41 millioner kroner. Etter det må TVNorge klare seg uten TV2s pengeinnsprøyting. Ved siden av programkostnader, betaler TVNorge 80 millioner kroner til LokalTV for bruken av nettet deres.

- En lite gunstig situasjon, hvordan vil dere klare å overleve neste år?

Saken fortsetter under annonsen

- Vi må jo øke inntektene og kutte kostnadene, da. Vi vil prøve å gjøre det uten at noen sies opp og uten at publikum merker det.

- Er det mulig da, uten tilførsel fra eierne?

- Ja, det tror vi.

FATTIGE EIERE

Det amerikanske mediekonsernet SBS Broadcasting eier 50,7 prosent av TVNorge. Det la frem et resultat etter ni måneder på minus 752 millioner kroner før skatt. SBS eier og driver en rekke TV- og radiostasjoner. TVNorge er ett av flere underskuddsforetak selskapet er inne i.

Det er således slunkne kasser, både hos selskap og eiere. TV2-sjef Kåre Valebrokk har signalisert at TV2 ikke vil legge mer penger inn i en konkurrerende kanal.

- Hva vil TV2 gjør med aksjene sine i TVNorge?

Saken fortsetter under annonsen

- Akkurat nå vurderer vi alt, og salg er et av alternativene, sier økonomidirektør Øivind Johannessen i TV2 til Økonomisk Rapport. Han vil ikke bekrefte hvorvidt SBS er interessert i å benytte seg av sin forkjøpsrett til aksjene, men sier man prøver å få til en dialog mellom eierne.

240 MILLIONER UT?

I TV2s siste regnskap er eierandelen i TVNorge verdsatt til drøye 240 millioner kroner. Slik situasjonen er for TV-selskapet, blir dermed verdien på investeringen høyst usikker. Tilsvarende usikkert blir det for Schibsted, som har nok tapsavskrivninger fra før. I verste fall må Schibsted ta ytterligere 80 millioner i tapsavskrivninger (ca. 1/3 av TV2).

USIKKERT FOR TRYKKERI

Schibsted trykk er ikke mer enn to år gammelt, men kan allerede vise til et akkumulert underskudd på 110 millioner kroner. Det skyldes i hovedsak store innkjøringsproblemer og dyre arbeidskonflikter. Pr. tredje kvartal i år hadde trykkeriet likevel et overskudd på 14 millioner kroner.

- Vi hadde problemer, men vi er nå fornøyd med effektiviteten og kvaliteten, sier finansdirektør Trond Berger i Schibsted. Deler av døgnet har det gått bra, deler av døgnet kunne vi ønsket oss en bedre utnyttelse.

Aftenposten, Avis1 og VG er kundegrunnlaget til Schibsted trykk. Med beslutningen om å redusere utgivelsene av Avis1 til en gang i uka og opplagssvikten på 11.000 eksemplarer av Aftenposten hittil i år, må det også få konsekvenser for trykkeriet.

Saken fortsetter under annonsen

- Må dere se dere om etter nye kunder?

- Vi er midt i en prosess, det er for tidlig å si noe om hvordan vi vil innrette oss, sier han.

- Vil de dårlige resultatene til Schibsted gjøre det mulig for dere å gå i pluss fremover?

- Vi regner med det, men det er jo selvsagt avhengig av hva som skjer, sier Berger.