SAS' kvartalsresultat trolig med røde tall

Publisert: 4. november 2008 kl 11.51
Oppdatert: 5. november 2008 kl 12.12
Gevinsten på vel 1 milliard kroner på kvartalsresultat ved denne tid i fjor, er spist opp - og vel så det - av forutsatte og uforutsatte omkostninger. DN.no meldte mandag at analytikere i snitt regner med et resultat før skatt på minus 152 millioner svenske kroner.
Mangt og mye har ikke gått det skandinaviske luftfartskonsernets vei i 2008. Tyngst å bære var selvsagt ulykken i Madrid med flyet til datterselskapet Spanair, og ulykken kommer trolig til å slå ut med minst en halv milliard på bunnlinjen. Kursen for SAS-aksjen er så godt som halvert siden årsskiftet. I tillegg kommer skyhøye drivstoffpriser og en konjunkturnedgang som er kommet raskt på selskapet.
Men nå er de internasjonale oljeprisene halvert, og derfor er også SAS-gruppens drivstoffomkostninger falt reelt. Det vil føre til at gruppens flyselskaper kommer til å senke nivået på drivstofftillegget.

Fusjonsplaner

Men når konsernsjef Mats Jansson trer fram til talerstolen i det store auditoriet på SAS-hovedkvarteret i Frösundavik onsdag formiddag, er det ikke bare tall og fakta som fremmøtte skandinaviske journalister vil konsentrere seg om. Mange spørsmål vil komme om eventuelle fusjonsplaner, og kanskje om flere sparepakker.
Da vil Jansson svare, som han har og hans infomedarbeidere har gjort mange ganger før, at gruppen har hatt «strukturelle samtaler», men med hvem vil ikke bli røpet. Samarbeidspartneren Lufthansa kommer pressen stadig tilbake til, uten at svarende, verken fra Lufthansa eller SAS, er til å bli kloke av.
Men reelt sett er det ikke noe nytt i denne saken nå. Det har børs- og finanskrisen satt kraftige kjepper i hjulene for.

Saken fortsetter under annonsen

Ingen Sterling-effekt

Plutselig i forrige uke gikk Sterling til skifteretten og erklærte seg konkurs. Det kom som en overraskelse for mange, men ikke for bransjen. Den hadde sett at Sterling har haltet de siste årene, og nå kom det plutselige rutekutt både her og der. Selskapet har i år vært på islandske hender. At islandske investorer ikke har hatt det godt de senere ukene vet vi, og å ta Sterling til skifteretten var trolig det eneste fornuftige.
Det finnes ingen risiko for at SAS-gruppen skal lide samme skjebne. Tross alt har SAS en relativt rommelig pengekasse som den raske konjunkturnedgangen kan møtes med - i hvert fall i en oversiktlig tidshorisont.
Men SAS-gruppen har egentlig ikke et øre å kaste bort. Hittil i år har konsernledelsen presentert sparepakker på drøyt 2 milliarder kroner. 2.500 årsverk skal bort og 33 fly skal settes på bakken. Så selskapet har nok av utfordringer.

(©NTB)