Samlet mot Sydpolen

Publisert: 4. juni 2003 kl 14.45
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Midt i de fargesterke lokalene til SuperOffice står det en merkelig skikkelse. En polfarer i fullt polutstyr. Nå er ikke polfareren virkelig. Det er en dukke. Eller mer et symbol på tankegangen i SuperOffice, som leverer CRM-programvare til bedrifter. De skal gå til Sydpolen, og de har allerede en klokke som viser hva klokken er der! Dette skal vise hvordan 2003 kommer til å bli for selskapet. De som blir med i 2003 må være med hele veien.

TUNGT ÅR

Det er fint at motivasjonen er tilstede, for fjoråret var ikke direkte hyggelig lesning. Omsetningen falt fra 214 millioner kroner ned til 170 millioner, og driftsresultatet falt fra 7,4 millioner til minus 24,8 millioner. Samtidig ble det rapportert om uro og turbulens internt i bedriften, og det var nedbemanninger.

Men dette var i fjor. Starten på 2003 har vært langt hyggeligere lesning. Første kvartal 2003 var svært godt i forholdt til siste kvartal 2002, og det beste i selskapets historie. Omsetningen ble 49,9 millioner og resultat før skatt ble 7,0 millioner kroner. Dette er en betydelig forbedring i forhold til hvordan året ble avsluttet i fjor med omsetning på 38,4 millioner og et resultat før skatt på minus 18,3 millioner kroner. I forholdt til tallene fra første kvartal på samme tid i fjor er tallene forbedret, men ikke fullt så mye. Men nå synes ikke konsernsjef Une Amundsen at det gir så mye å sammenligne med tall så langt tilbake.

- Det blir for lettvindt å sammenligne tallene våre fra første kvartal i 2002. Dette er som Irak før og etter krigen. I verdensøkonomien har alle selskapene hatt et dramatisk fall i omsetningstallene hele fjoråret. Dette har vært sammenhengene og fjerde kvartal var det siste i rekken. Nå er trenden for oss snudd. Dette er den beste omsetningen på fem kvartaler. og samtidig har vi endret organisasjonen, sier han.

- Hva var det som skjedde på slutten av fjordåret?

- Vi tok det vi kaller en Brink, etter svensken Jørgen Brink som stivnet på VM-staffetten. Vi var sliten, og det var ikke mer å gå på. Men nå er vi revitalisert. Alle smiler, og alle er glade. Det er en felles drive i organisasjonen. Vi skal vise alle at dette er et godt selskap, sier Amundsen.

Saken fortsetter under annonsen

MOT SYDPOLEN

Det var slutten på 2002 som gjorde at bedriften så at noe måtte gjøres. Så nå skal de til Sydpolen.

- Når vi startet 2003 bestemte vi oss for at dette skulle være starten på et løp som skulle vare i 365 dager, og hvor målet vårt er at alle de 191 ansatte vi nå har skal komme i mål når året er gått. Dersom det går som planlagt skal vi ikke ansette nye, men heller ikke si opp flere. Vi ønsker å skape stabilitet i bedriften. Bedrifter hvor de ansatte går rundt og er redd for når man kommer til å bli sagt sliter. Så vi bestemte oss for å gå til Sydpolen. Dette er bra for samholdet i bedriften, og enten er du med eller ikke, du kan ikke dra til Sydpolen for halv maskin, sier Amundsen.

- Man må også huske hva som holder liv i bedriftene, fortsetter administrerende direktør Gisle Jentoft i SuperOffice ASA.

For øyeblikket er det en ensidig stor fokus på å kutte kostnadene i bedrifter. Det gir ingen positiv stemning i bedriften, sier han.

- Stabilitet er viktig, og i likhet med mennesker må også bedrifter begynne å ta til seg næring. Og for bedrifter er det å satse på salg. Man kan kutte seg til døde dersom fokuset ikke endres, forklarer Jentoft.

Selv om motivasjonen er god og troen er der, tror lederne at det fortsatt kommer til å være tøft også i 2003.

Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen










SuperOffice ASA
Millioner kroner
2002


2001


Endring

Driftsinntekter
170,6


214,7


-20,5 %

Driftsresultat
-24,8


7,4


-435,1 %

Resultat før skatt
-26,1


1,9


-1473,7 %