Sa nei til mange hundre millioner kroner

Publisert: 20. februar 2009 kl 14.53
Oppdatert: 23. februar 2009 kl 09.14

Proppen holder olje i sjakk på flere tusen meters havdyp.

- De var fem gründere med doktorgrader fra NTNU som gjorde studier for oljebransjen. En av dem, Espen Hjorth, skjønte at det de hadde funnet ut hadde et stort potensial forretningsmessig sett, og dro det hele videre.

Det sier Jan Trygve Håbrekke, daglig leder i trondheimsbedriften Brønnteknologiutvikling, BTU, som utvikler og produserer spesialpropper til oljebrønner.

Proppene er unike. De kan fires ned i oljebrønner på flere tusen meters dyp og stenge brønnen fullstendig. De kan hindre utblåsinger og uønsket olje- eller vannsig under produksjonen, og dermed spare oljeselskapet for ulykker og store utgifter.

Eventyrlig

Bedriften vokser ser seg om etter dobbelt så store lokaler. Bedriften omsatte for rundt 100 millioner kroner i 2008 og fikk et driftsresultat på nær 50 millioner kroner. Et 20-talls ansatte jobber i dag for selskapet, og de skal bli flere.

Mesteparten av kundene er oljeselskaper i Nordsjøen. Samtidig begynner den internasjonale virksomheten å vokse raskt. Det er så stor rift om proppene deres at de nærmest ikke trenger å markedsføre seg lenger.

Saken fortsetter under annonsen

- Vekstkurven har vært så bratt at vi nå må ut av landet dersom vi skal fortsette den samme kurven. Og det gjør vi, sier Håbrekke.

Han mener det fortsatt er et enormt potensial for produktene deres globalt. De norske pluggene brukes nå i Baku, England, Danmark, Holland og Indonesia.

Svimlende tilbud

- Vi har fått svimlende tilbud fra amerikanske oljeleverandørselskaper, men vi har sagt nei. Vi har de pengene vi trenger og har ikke noe behov for dem, sier Håbrekke. Tilbudet var på flere hundre millioner kroner, men Håbrekke vil ikke røpe det eksakte beløpet eller hvem det kom fra.

Gründerne og de ansatte har til nå valgt å nesten ikke ta ut utbytte. De har bygd stein på stein, som sjefen sier, og vært forsiktige. De har en omsetning på vel fem millioner kroner pr. hode, og planen er å vokse forsiktig videre i Trondheim med fem til ti personer og et 20-talls i utlandet.
BRT er blant de selskapene som i svært liten grad merker den økonomiske krisen.

- Vi merker at underleverandørene har mye bedre kapasitet, og vi merker at oljeselskapene tenker seg mer om før de setter i gang nye planer. Men vi regner med å ha mer enn nok å gjøre i mange år fremover. Brønnene er noe av det siste som blir stengt ned når oljealderen er over, sier Håbrekke.

NEI TAKK: Jan T. Håbrekke og eierne av BTU har takket nei til et oppkjøpstilbud på mange hundre millioner kroner. Foto: Elisabeth Lund.

Saken fortsetter under annonsen