Ryssdal overtar sjefsstolen i Schibsted

Publisert: 15. mai 2009 kl 08.56
Oppdatert: 15. mai 2009 kl 10.40

Rolv Erik Ryssdal har 18 års fartstid i Schibsted-konsernet. Han har jobbet i konsernets to største aviser, Aftonbladet (1999-2005) og VG (2005-2008), og det siste året har han jobbet med konsernets internasjonale satsing på rubrikkannonser.

Siviløkonomen Ryssdal får en stor utfordring med å snu den negative økonomiske trenden for mediekonsernet. Det siste året har aksjekursen rast med 64 prosent, og det er satt i gang en rekke lønnsomhetsprogrammer i konsernet.

- Det er tøffe tider og utfordringene står i kø. De tider hvor lønnsomhetsmaskiner som Aftenposten og VG tøffet og gikk er dessverre over, sier den påtroppende konsernsjefen, som kan se fram til en årslønn på 2,8 millioner kroner.

Briller og sko

Dagens konsernsjef, Kjell Aamot, gir seg i juni, etter 20 år i stillingen. Rolv Erik Ryssdal og konserndirektør Birger Magnus var de to heteste kandidatene til å ta over den prestisjetunge posten.

Styreleder Ole Jacob Sunde i Schibsted sier at kandidater både i Norge og Sverige har vært vurdert i jakten på ny konsernsjef. Valget av Ryssdal var ikke enstemmig i styret, men Sunde vil ikke gå nærmere inn på hvordan stemmene fordelte seg.

Medieanalytiker Henrik Schultz i Argo Securities tror Ryssdal er en svært god mann for jobben:

Saken fortsetter under annonsen

- Ryssdal besitter de kvalitetene som kanskje betyr aller mest for Schibsted nå framover: Han har internasjonal erfaring og en redaksjonell profil, sier Schultz til NTB.

- Det var to veldig gode kandidater. Med Magnus hadde konsernet fått en endring i kulturen, mens Ryssdal på mange måter kommer til å føre lederstilen videre. Jeg ser mye av Aamot-stilen i ham, sier Schultz.

- Når det gjelder briller og skovalg, kommer jeg til å skille meg betydelig fra Aamot, spøkte Ryssdal på pressekonferansen torsdag.

Lønnsomme

Den påtroppende konsernsjefen mener Schibsteds satsing på nettmedier har vært riktig og god. Han utelukker ikke at nettavisene etter hvert vil kunne ta seg betalt for visse deler av innholdet, men understreker at man ikke er der ennå. Han har tro på at det vil bli gitt ut gode og lønnsomme aviser i mange år framover. Om noen dagsaviser vil komme ut sjeldnere i framtiden, vil han ikke spekulere i.

Ryssdal mener det på ingen måte er noen ulempe for et mediekonsern å ha en sterk lønnsomhetskultur samtidig som man dyrker det frie ord.

- Jeg tror disse hensynene i framtiden vil gå hånd i hånd, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Schibsted-kursen endte opp 3,37 prosent etter at ansettelsen av Ryssdal ble kjent torsdag.

(©NTB)