Russland søker ­penge­­forvaltere

Publisert: 25. september 2009 kl 14.56
Oppdatert: 25. september 2009 kl 14.59

Russlands tilstedeværelse i de internasjonale finansmarkedene kommer til å øke. Finansminister Alexei Kudrin vil bruke deler av Russlands stabiliseringsfond til å kjøpe aksjer i utenlandske selskaper, skriver avisen Financial Times.

Stabiliseringsfondet er Russlands svar på vårt eget oljefond. Betydelige inntekter fra olje- og gassvirksomheten har de siste årene gått inn på kontoen til stabiliseringsfondet i den russiske sentralbanken. Fondet ble etablert i 2004, og er allerede nå på 108 milliarder dollar, eller rundt 650 milliarder norske kroner på bok.

Splitt.

Kudrin ønsker å splitte stabiliseringsfondet i to fond, hvor overskuddet fra det ene skal gå til «fremtidens generasjoner» i Russland, eller til langsiktige prosjekter, som han uttrykker det til avisen. Dette reservefondet skal investeres i en konservativ portefølje av statsobligasjoner, mens den andre delen av stabiliseringsfondet skal investeres i papirer med høyere risiko og maksimere profitten.

- Utenlandske fondsforvaltere kan bli utpekt til å administrere fondet, sier Kudrin.

Omveltningene i russiske finanser har vært totale de siste årene. På rekordhøye olje- og gasspriser har energigiganten Russland bygget opp en utenlandsk valutareserve på 356 milliarder dollar. Verdens tredje største. Inn kommer landets petrodollarfond.

Splittelsen av stabiliseringsfondet ble godkjent av president Vladimir Putin for få dager siden.

Saken fortsetter under annonsen