Jon Fredrik Baksaas

Russisk løsning for Telenor

Publisert: 5. oktober 2009 kl 13.21
Oppdatert: 6. oktober 2009 kl 17.23
Dermed skal konflikten mellom dem være løst, og Telenor skal være kvitt milliardkravet som har hengt over selskapet lenge og ventet på avgjørelse i russiske domstoler. Partene er enige om å stanse alle pågående rettslige prosesser og trekke eller forlike dem før transaksjonen fullføres. Styringsstrukturen i VimpelCom Ltd. er utformet for å betydelig redusere muligheten for nye konflikter mellom aksjonærene.

Det nye selskapet

Det sammenslåtte selskapet vil tilby høykvalitets integrerte teletjenester i Russland, Ukraina og andre CIS-land, så vel som i Georgia, Vietnam, Kambodsja og Laos. VimpelCom Ltd. vil søke å utvide sine operasjoner til andre raskt voksende markeder i Europa, Asia og Afrika, med mål å bli en av verdens ledende aktører i bransjen.

VimpelCom Ltd. er registrert på Bermuda og vil få hovedkontor i Nederland og bli børsnotert på New York Stock Exchange (NYSE).

Andre fordeler

Hovedfordelene ved den foreslåtte transaksjonen inkluderer blant annet:

Etablering av en ledende vekstmarkeds mobiloperatør med betydelige vekstmuligheter i både hjemmemarked og internasjonalt.
Deltakelse i verdiskapning gjennom felles styring av de sammenslåtte selskapene.

Saken fortsetter under annonsen


Harmonisering av Telenors og Altimos framtidige interesser i Russland og Ukraina i et børsnotert selskap.

- Gjennom denne transaksjonen er Telenor stolte av å kunne være med på å skape en av de mest konkurransedyktige og viktige aktørene innen området mobilkommunikasjon. VimpelCom Ltd. vil få rikelig med muligheter til vekst og verdiskapning, sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Alexei Reznikovich, CEO i Altimo, sier: - Dette er virkelig en historisk dag for våre selskaper. Vi ser at en ny stjerne er kommet til syne på den globale telekomhimmelen.

Maktdelingen

Styret i VimpelCom Ltd. vil ha ni medlemmer. Tre av dem vil bli nominert av Telenor, tre av Altimo og tre vil være uavhengige og verken assosiert med Telenor eller Altimo.

Telenor og Altimo mener at valget med å registrere VimpelCom Ltd. i Bermuda og underlegge det New York-lov, vil gi stabilitet for aksjonærene i VimpelCom Ltd. Bermuda er en nøytral jurisdiksjon.

Fullført tilbud (Exchange Offer) forutsetter aksept fra mer enn 95 prosent av de utestående aksjene i OJSC VimpelCom
Telenor vil eier 38,84 prosent av det nye selskapet, mens Altimo vil eier 38,46 prosent, men Telenor vil bare kunne stemme for 35,42 prosent, mens Altimo får ens temmeandel på 43,89 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Partene forventer å fullføre det foreslåtte tilbudet, byttet av Kyivstar-aksjer og andre relaterte transaksjoner innen midten av 2010.