Russerne vil bruke atomkraft i Barentshavet

Publisert: 14. november 2008 kl 09.21
Oppdatert: 17. november 2008 kl 08.35

Shtokman-feltet hvor StatoilHydro har en eierandel på 24 prosent, er et av feltene hvor det er blitt foreslått å bruke ulike atomkraftverk.

- Hvis disse planene blir en realitet, må StatoilHydro trekke seg fra Shtokman. Dersom de ikke gjør det, må regjeringen sørge for at selskapet trekker seg, sier Hauge, leder i Bellona.

Rapporten "From Polar to Nuclear?" ble overlevert til EU-parlamentet under en høring i går. Den viser at det foreligger planer om å bruke atomkraft til havs for en rekke olje- og gassfelt.

- Dette er en så alvorlig sak at her må Norge gjøre det klart overfor Russland at det er helt uaktuelt å samarbeide om petroleumsvirksomhet i nord hvis det skal basere seg på atomkraft, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.

Shtokmanfeltet ligger 600 kilometer unna fastland og mer enn 350 meter under havoverflaten er både boring og ilandføring en enorm utfordring. En foreslått løsning har vært å plassere et atomkraftverk på havbunnen for å pumpe gassen inn til land.

Utvinning av olje og gass i arktiske områder er i seg selv svært risikofylt. Økosystemene i områdene er svært sårbare og utsatt for menneskelig påvirkning.

- Disse planene legger opp til massiv bruk av atomkraft i et av de mest sårbare områdene i verden. Risikoen for atomulykker og lekkasjer vil øke betraktelig, og vil også være en ny kilde til farlig atomavfall, sier Hauge.

Saken fortsetter under annonsen

De arktiske vær- og klimaforholdene er svært ugjestmilde og byr på bølgehøyder på 5 meter, vanntemperaturer på minus to grader og lufttemperaturer på minus femti på vinterstid. I en nødssituasjon vil redningsoperasjoner