Rune Bjerkes 10 kriseleksjoner

Publisert: 13. september 2010 kl 15.22
Oppdatert: 13. september 2010 kl 15.20

Leksjon 1: - Det skjer så fort. Vi trodde vi var usårbare. Det var altså feil.

Leksjon 2: Krise kan være smittsomt. Da det først ble problemer kom det mange problemer på en gang. I tillegg til finanskrisen, kom saker om alt fra innsidehandel til rettssaker om spareprodukter. DnB NOR ble negativt omtalt i 5021 avisartikler i løpet av en kort periode.

Leksjon 3: Med politisk vilje er det meste mulig. I løpet av to-tre uker reagerte regjeringen i 100 land med koordinerte tiltak og redningspakker.

Leksjon 4: Oppfatningen om statlig eierskap kan endre seg fort. Før finanskrisen hadde bare tre av de 30 største bankene i Europa innslag av statlig eierskap. Nå er 15 av disse delvis statseid.

Leksjon 5: Kriser gir muligheter. Da krisen traff, var DnB NOR den 35. største i Europa . Nå er den på 22. plass.

Leksjon 6: Den finansielle tyngekraften beveger seg østover. Listen over verden største banker er stadig mer preget av kinesiske banker, og andre asiatiske land er på vei oppover.

Leksjon 7: Timing er alt. Under krisen trengte alle banker mer kapital, men DnB NOR ventet mye lenger med å hente inn kapital enn andre banker, og det viste seg å være fornuftig.

Saken fortsetter under annonsen

Leksjon 8: Kriser forener. Målinger av de ansattes trivsel viste at denne steg til et svært høyt nivå i 2009.

– Å inkludere de ansatte og forklare avgjørelser er viktig, og kan være en del av forklaringen på det overraskende resultatet, mente Bjerke.

Leksjon 9: Mangfold i alt fra kjønn, alder og nasjonalitet til utdanningsbakgrunn og er faring er viktig.

– Medlemmene i ledergruppen i DnB NOR er ulike, og det hjalp oss å takle krisen, sa Bjerke.

Leksjon 10: De ukjente ukjente er alltid en trussel.

– Jeg er ikke red for noen "double dip." Det er mange positive tegn å se i verdensøkonomien. Men det er det vi ikke vet at vi ikke vet som er den største trusselen. Jeg er først og fremst urolig for proteksjonisme, handelskriger og politiske konflikter, sa Bjerke.