Røkke trenger penger

Publisert: 17. april 2009 kl 08.37
Oppdatert: 19. april 2009 kl 23.15

Kjell Inge Røkke og hans selskap Aker ASA tenger penger for å innfri sine gjeldsforpliktelser. Dersom de omstridte transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions går gjennom, kvitter Røkke seg med noe av de tyngste investeringsforpliktelsene, samtidig som selskapet får inn kontanter.
Datterselskapet Aker Floating Production skylder Aker ASA 1,4 milliarder kroner. Lånene forfaller i mai. Aker Floating er i trøbbel og ikke i stand til å innfri lånet, skriver Dagens Næringsliv. Aker Floating har i tillegg låneforpliktelser til flere banker.
Når Aker ikke får tilbakebetalt 1,4 milliarder kroer i mai, betyr det mindre kontanter inn til morselskapet enn ventet. Aker ASA har i tillegg forpliktelser knyttet til Aker Drilling, som har to rigger under bygging.
Aker ASA har ingen egen drift og får bare inn penger ved salg av selskaper, får utbytte eller får tilbakebetalt penger det har lånt ut.
Aksjonæravtalen mellom staten, svenske Wallenbergsystemet og Aker hindrer ikke at Røkke kan selge selskaper i Aker Solutions eller flytte deler av virksomheten til utlandet.
- Når det gjelder salg av selskaper er det et hull i avtalen, sier jussprofessor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI, til Dagens Næringsliv.
De siste årene har Røkkes Aker investert flere milliarder nye virksomheter. Pengene fra statens oppkjøp i Aker Solutions i 2007 har stort sett gått til å finansiere disseinvesteringene. Men flere at Røkkes satsinger har ikke utviklet seg som forventet. Akers industriutvikling har blitt atskillig dyrere enn antatt. Dermed har Røkke og Aker et påtrengende pengebehov. Ved årsskiftet satt holdingselskapet på cirka fem milliarder kroner i kontanter. Ett år tidligere var beholdningen nærmere 12 milliarder kroner. Dersom pengene fortsetter å renne ut, vil kassen være tom før året er omme.

Saken fortsetter under annonsen