Røkke kjøper Rådhuskaia

Publisert: 1. april 2008 kl 11.04
Oppdatert: 2. april 2008 kl 09.09

Det er snart to år siden Kjell Inge Røkke ble godkjent som rekefisker i Oslofjorden. Etter at han gjorde tre uker soning for korrupsjon, han har fått staten inn på eiersiden i Aker Kværner og byggingen av ny bolig på Nesøya er godt i gjenge, har han fått bedre tid til det som er hans store lidenskap, å fiske. Han er stadig oftere å se på fjorden i tråleren "Trygg". Ofte er hele familien med.

Men det er et problem som plager han. Det er strenge restriksjoner på hvor og når han kan legge til ved Rådhusbrygga. Flere ganger har han kommet for å legge til kai, men alle plasser har vært opptatt. Det skjer også at det kommer utenlandske forretningsforbindelser som gjerne vil møte han i båten. Dette irriterer Røkke.

For to måneder siden gikk Røkke lei og tok kontakt med Erling Lae. Det endte med at Røkke fra 1. juni av overtar som eier av Rådhuskaien. I praksis betyr det bare at han får reservert to plasser ved kaien som alltid skal stå til disposisjon for ham. Kommunen kan også omgjøre handelen om fem år. De skal da ikke betale mer enn 100 millioner for å få eierskapet tilbake.

- Det er jo litt spesielt å selge Rådhuskaien, men så er da også Kjell Inge Røkke en spesiell næringslivsleder. Vi har all styring med hva som skjer på og rundt Rådhuskaia selv om han blir den formell eieren, sier byrådsleder Erling Lae. Røkke og Oslo kommune er enige om at de 100 millionene skal brukes til å bygge et sykehjem for fiskere og folk som har tilknytning til de maritime næringen.

Lae peker på at Røkke trekker mange folk til kaia. Alternativet var at Røkke hadde flyttet til Lysaker og bygget et ny stor kai i Bærum kommune. Det ville Lae likt dårlig. Lae minner også om at Røkke har fått Peer Gynt-prisen og at det forplikter Oslo kommune til å legge forholdene godt til rette for ham.

Saken fortsetter under annonsen