Riksrevisjonen kritisk til NRK Aktivum

Publisert: 11. november 2009 kl 07.26
Oppdatert: 11. november 2009 kl 09.30
NRK Aktivum ble opprettet i 1997 for å passe på at NRK tjener penger på sine programmer etter at de har gått på TV og radio. DVD-salg er blant inntektskildene.
Men NRK Aktivum fikk i fjor et underskudd før skatt på nesten 4 millioner kroner etter en omsetning på 193 millioner kroner. Lite tyder på at det blir noe godt resultat i år heller, skriver Dagens Næringsliv.
Riksrevisjonen peker på at selskapet aldri har gitt utbytte til eieren NRK. Riksrevisjonen viser videre til at NRK Aktivum driver en virksomhet som andre også kunne ha klart å utnytte, dersom tilgangen til NRKs materiale var utsatt for friere konkurranse.
Riksrevisjonen peker på at de eneste overføringene fra NRK Aktivum til NRK er vederlag for retten til programutnyttelse, royalty. Men Riksrevisjonen betrakter ikke dette som økonomisk overskudd fra kommersiell virksomhet.
Saken fortsetter under annonsen
- På denne bakgrunnen stiller Riksrevisjonen spørsmål om NRK Aktivum bidrar til å styrke allmennkringkastingsvirksomheten, heter det i en rapport fra Riksrevisjonen.
Administrerende direktør Bjørn Suhrke i NRK Aktivum sier at Riksrevisjonen har litt rett, og viser til to år med svake resultater. (©NTB)