NHO-president Paul-Chr. Rieber

Rieber vil ikke trekke seg som NHO-president

Publisert: 22. april 2010 kl 10.30
Oppdatert: 23. april 2010 kl 10.22

Han avviser at selskapet hans har forsøkt å unndra store summer i toll og avgifter. Han sier det dreier seg om en glipp og at selskapet vil rydde opp.

- Jeg skjønner at denne saken kan være en belastning for NHO. Den er ubehagelig for meg og selskapet også. Men nå velger jeg å satse fullt og helt på å rette opp skuta, sier Rieber til NTB.

Han sier at det ikke har kommet noen antydninger fra NHOs medlemmer om at han bør trekke seg.

Onsdag ble det kjent at selskapet GC Rieber har unnlatt å betale flere hundre millioner i toll og avgifter. Ifølge underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Anita Graff, kan det dreie seg om så mye som 60 millioner kroner hvert år gjennom flere år. Det gjelder tollavgifter som ikke er betalt i forbindelse med import av fiskeolje.

- Vi har nå innledet en gransking av denne saken. Hvor lang tid en slik gjennomgang vil ta, vet jeg ikke, sier Graff til NTB.

NHO-president

Paul-Christian Rieber avviser at det dreier om forsøk på juks. - Det dreier seg snarere om en glipp, sier han og innrømmer at selskapet har brukt feil skjema. Han beklaget at anvendelseserklæring ikke er innsendt årlig.

Saken fortsetter under annonsen

Men han legger til at selskapet ikke har tjent noe på dette i og med at det er generelt avgiftsfritak på olje til fiskefôr, forutsatt at riktig skjema sendes inn til riktig tid.

- Hvis det viser seg at vårt selskap urettmessig har hatt økonomisk fordel av dette, skal vi selvsagt gjøre opp for oss, sier Rieber.

Pikant sak

Det var NRK Dagsnytt som avslørte denne saken onsdag morgen. Saken blir omtalt som pikant, spesielt fordi NHOs president er så sterkt involvert. Paul-Christian Rieber er administrerende direktør for hele GC Rieber-konsernet og styreleder for det heleide datterselskapet som står sentralt i denne saken, GC Rieber Oils i Kristiansund.

- Dette er en alvorlig sak som må ryddes opp i. Man må få klarhet i hva som har skjedd, sier stortingsrepresentant Terje Aasland til E24.

Han er leder av Stortingets næringskomité og karakteriserer saken som pikant.

Til DN.no sier omdømmeekspert Christian Sinding i Brand Consulting at Rieber bør trekke seg som NHO-president fordi saken er så alvorlig at NHO vil miste troverdighet.

Saken fortsetter under annonsen

NHO avventer

NHOs administrerende direktør John G. Bernander sier at NHOs styre og ledelse er orientert om denne saken.

- Vi er også kjent med at Rieber forsøker å rydde opp i de feil som er begått. Vi avventer resultatet av dialogen mellom Rieber og myndighetene og utfallet av virksomhetsgjennomgangen, sier Bernander.

Toll- og avgiftsdirektoratet har nå startet gransking og vil vurdere krav om etterbetaling av toll og også vurdere politianmeldelse av saken, alternativt etterberegne tilleggsskatt.

Det dreier seg ifølge direktoratet om import av fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara. Oljen er blitt fortollet som «ikke dyrefôr», noe som gjør at selskapet har unngått en toll på 3,75 kroner per kilo. Oljen er imidlertid solgt videre til fiskefôrprodusenten Ewos.

- Ikke belønnes

Statsminister Jens Stoltenberg sier til NRK at han er overrasket og regner med at Tollvesenet ordner opp ut fra prinsippet om likhet for loven.

Saken fortsetter under annonsen

Også Støttekomiteen for Vest-Sahara reagerer på det som nå skjer rundt Rieber Oils og NHO-presidenten. Nestleder Sigrun Espe sier i en pressemelding at Riebers selskap først brøt regjeringens klare råd om å unngå handel med okkuperte Vest-Sahara.

- I tillegg til å drive grovt uetisk handel ved å stjele fattigfolks fisk har selskapet brutt norske tollregler. Dette må ikke selskapet belønnes for, mener Espe.

Hun mener at en reaksjon i form av ettergivelse av toll i en sak som dette fullstendig vil undergrave Regjeringens egen frarådingspolitikk. (©NTB)