NHO-president Paul-Chr. Rieber

Rieber forsvarer handel med Vest-Sahara

Publisert: 5. mai 2010 kl 10.22
Oppdatert: 6. mai 2010 kl 10.02

Medieomtale om mulige unndragelser av tollavgift på flere hundre millioner kroner på importert fiskeolje utløste Riebers avgang som president i NHO.

Etter halvannen uke med selvpålagt medieforbud, sier han til Aftenposten at det ikke blir aktuelt å betale eventuelle ekstra tollkrav. Han viser til frihandelsavtalen med Marokko fra 1999 som etter hans mening også omfatter Vest-Sahara, og dessuten det generelle tollfritaket for fiskefôr.

- Vi sendte ikke inn erklæringen, men hadde vi sendt inn skjema, hadde vi fått tollfritak, slik vi oppfatter at praksis er, sier han til avisen.

Han legger til at «vi betaler selvfølgelig ikke en regning som ingen andre skulle betalt og som vi ikke skulle betalt».

Rieber hadde handlet fiskeolje fra det Marokko-okkuperte Vest-Sahara i en årrekke da Utenriksdepartementet kom med sin fraråding om handel i 2007. Rieber forsvarer beslutningen om å fortsette.

- Min vurdering var at det var riktigere å fortsette enn å avslutte vår handel da UD kom med sin nye anbefaling. Jeg ser at dette er en gråsone, men det var ikke noe forbud mot handel i området, sier han til Bergens Tidende. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen