Rene lønnsspiralen

Publisert: 25. september 2009 kl 14.26
Oppdatert: 25. september 2009 kl 14.30

Det spør en svært bekymret styreformann og nestsjef i maskinentreprenørselskapet Yri Sand, Arne Sandnes. Yri Sand er et av selskapene i Bedriftsforbundets undersøkelse. Det ligger i Loen i Nordfjord i Sogn og Fjordane, og tar oppdrag innen bygningsindustrien, vei- og anleggsutbygging. Det har egne steinknusere og leverer knuste materialer som grus, pukk og singel til vei og anlegg. Mange av de 24 ansatte jobber delvis som pendlere i forbindelse med de forskjellige oppdragene.

- Vi har akutt behov for flere maskinførere, men det er det praktisk talt umulig å få tak i, sier Sandnes. Selskapet har hatt flere annonser ute, uten at det har fått dekket opp stillingene som står tomme.

- Før har det vært en tommelfingerregel i bransjen vår her i fylket at vi ikke ringer ansatte i andre selskaper for å friste dem med bedre betalt jobb. Nå ringer man direkte og spør. Våre folk blir stadig ringt opp av andre firmaer som vil ha dem over, sier han.

De har mistet to av sine folk, og er nå i ferd med å miste den tredje, som Sandnes beskriver som den beste i staben. Selskapet har prøvd å tilby bedre lønns- og arbeidsbetingelser for å holde på folkene, men det har ikke hjulpet.

- Ett sted må vi stoppe, vi klarer ikke å gå høyere enn vi har gjort, sier han. Ledelsen forbereder nå møte med de ansatte der de skal diskutere den uholdbare situasjonen.

- Dette virker jo som den rene lønnsspiralen. Gir vi bedre lønn til én, vil selvfølgelig de andre ha mer. Vi regner med å måtte opp i en lønnsøkning på mellom fem og ti prosent når vi diskuterer situasjonen nå, sier han.

Utslitt.

Saken fortsetter under annonsen

Foruten press på lønningene fører mangelen på arbeidskraft til et enormt press på stabens ansatte. Ifølge Sandnes er det sjelden noen pålegges overtid, men det jobbes mye, og styreformannen er redd for at det snart kan ende i sykdom og sykemeldinger. De har store problemer med å overholde leveringsfrister, oppdragsmengden er voldsom. Veidekke er en av storkundene, likeledes Statens vegvesen, foruten andre private selskaper som er i gang med utbygginger av forskjellig art.

Yri Sand er en snart 50 år gammel bedrift. Selskapet har opplevd både opp- og nedturer, men aldri noe liknende som den oppturen de nå opplever. Omsetningen økte med mer enn 25 prosent på ett år, resultatet samme år ble doblet og vel så det. Som andre selskaper i bygg- og anleggsbransjen tjener Yri Sand gode penger.

- Vi har hatt nedgangstider også, og det er ikke noe gøy. Men det er sannelig ikke bare moro når det går så bra som nå heller. Jeg er redd vi kan oppleve en skikkelig smell, lønnsnivået er jo på vei rett oppover. Det kan gå så langt at folk blir redde og slutter å sette ut oppdrag, sier han.

Misforståelser.

Yri Sand har foreløpig ikke tatt inn utenlandsk arbeidskraft, slik mange andre i bransjen har gjort. Dette skyldes redselen for språkproblemer, og at det kan oppstå kjedelige misforståelser. Selskapet får stadig henvendelser fra vikarbyråer med tilbud om utenlandsk arbeidskraft, men velger å si nei.

I så fall vil vi hente dem inn selv, og da skal de ha de samme betingelsene som norske, sier Sandnes. Han har ikke noe enkelt råd for å løse den kinkige situasjonen.


Saken fortsetter under annonsen