Relansering av italienske biler

Publisert: 1. juli 2002 kl 14.02
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Vi vet at det er tungt og vil ta tid å få Fiat og Alfa Romeo på fote igjen i Norge. Men vi har tid. Vi har begynt å bygge opp de italienske bilene som merkenavn igjen. Og vi har planer om å tjene penger på importen og salget av Fiat og Alfa Romeo i 2002, sier Staurung, som påstår at det ikke er noe i veien med produktet.

- Alle undersøkelser foretatt av uavhengige instanser viser at Fiat er sikre og pålitelige biler. Fiat er markedsleder innen flere bilsegmenter i Europa. Alfa Romeo har et godt navn som de fleste forbinder med sportslighet og gode kjøreegenskaper. Den nye 156 GTA-modellen til Alfa Romeo med 3,2 liter V-6 motor er et godt eksempel på hva fabrikken kan og vil. Vi skulle gjerne solgt den i Norge, men en bil med 250 hk blir på grunn av det norske avgiftssystemet uforholdsmessig dyr. Lancia, som også hører inn under Fiat-paraplyen, lar vi foreløpig ligge på is, men det kan tenkes at vi tar inn en Lancia Thesis - bare for å vise hva italiensk design, luksus og komfort står for, sier Staurung til Økonomisk Rapport.
TRE PROSENT I 2005
Staurung har ikke planer om å bli stor på det norske markedet. Målsettingen er en markedsandel på beskjedne tre prosent om fire år. Etter som spesielt Fiat har fått juling jevnt og trutt i snart 15 år i Norge, er det ingen lett oppgave Staurung har påtatt seg. Hvis alt går som det skal, og totalmarkedet utvikler seg slik Staurung tror det vil gjøre, håper han å selge 2200 Fiat, 810 Alfa Romeo og 1100 varebiler i 2005. I 2001 solgte man i Norge drøyt 600 Fiat, 350 Alfa Romeo og ca 400 varebiler. Det ga en markedsandel på omtrent en prosent. Når det gjelder salget av Fiat i Norge har det vært begrenset til Punto. I Europa er Punto mest solgt i sin klasse. I Norge havnet denne modellen på 10 plass i sin klasse i 2001.

- At Norge ikke marsjerer i takt med Europa vet vi jo, men vi skal sørge for at nordmenn blir litt mer samstemte med resten av verden, og vi har en klar målsetting om å gjøre både Fiat og Alfa Romeo til alternativer publikum vil vurdere når de skal kjøpe en ny bil, sier Staurung.

I år har Auto Import Nor brukt penger på å markedsføre Alfa Romeo. Til neste år, med en ny Fiat modell i ermet, begynner man å bygge opp igjen Fiat.

Av varebiltallet var 100 knyttet til en kontrakt på flåtelevering til Posten. Ingen har kalt den bilen Posten valgte, Fiat Doblo, for pen, men det er en rommelig bil. Med et varerom på 3,2 kubikk meter kan nok også mange andre brukere av «pizza-racere» komme til å ta en titt på denne bilen som konkurrerer med Toyota Yaris, Peugeot Partner og Citroën Berlingo, for bare å nevne noen. Som personbil kommer Doblo snart med 1,6 liter motor med 103 hk. Det kan kanskje hjelpe litt på imagen at bilen, som til nå har vært levert med 65 hk, ikke lenger en direkte sinke, men det er ikke mange Olaer og Karier som lar seg fenge av en så fornuftig og «stygg» bil, tror vi.
BRA BIL - DÅRLIG RYKTE
Fiat har et frynsete rykte i Norge. Det henger ikke så mye sammen med selve bilene. Da Fiat introduserte den nye Punto-modellen fikk bilen overstrømmende omtale som sikker, rommelig og komfortabel. Alfa Romeo har alltid stått hjertene til entusiastene nær, og det ble mottatt som en god nyhet da Staurung annonserte at man igjen ville legge bredsiden til for å selge Alfa Romeo i Norge

- Alfa Romeo har beholdt sine sportslige kjøreegenskaper og blitt mer trendy i form og design, skryter Staurung.

Årsaken til at de italienske bilene har fått stryk på salgsstatistikkene i Norge, henger først og fremst sammen med en rotete importørsituasjon.

Saken fortsetter under annonsen

På 1980-tallet pumpet Norsk Auto ut biler til gi-bort-priser. Det gikk som det måtte gå – på dunken med dunder og brak. Så overtok Ugland og gjorde et halvhjertet forsøk på å bygge opp igjen Fiat i Norge. Det gikk heller dårlig. Ugland tapte penger jevnt og trutt og etter en årrekke med underskudd slo man seg sammen med Bergheim Auto. Dermed havnet Fiat under samme tak, og i skyggen av amerikanske muskelbiler og koreanske billigmodeller.

- Vår målsetting er å tjene penger på Fiat og Alfa Roemo i 2002. 2001 ble brukt til å få på plass organisasjonen og introdusere merket i forhandlerorganisasjonen. De praktiske tingene har vi fått et godt grep på, og vi er fornøyde med at 2001 resultatet blir omtrent null, sier Staurung.
FLERE BEN
At det nå er Motor Gruppen, importøren av Mitsubishi, som har overtatt ansvaret for både Fiat og Daewo kan virke en smule påfallende. Mitsubishi har hatt store problemer i Japan og salget i Norge har gått nedover jevnt og trutt de siste årene.

- Vi har ikke mistet troen på Mitsubishi. At salget gikk ned kom først og fremst av at fabrikken ikke hang med når det gjaldt produktutvikling og design. For å kunne opprettholde og utnytte den kapasiteten og de anleggene vi har, trengte vi flere ben å stå på. Når Fiat og Daewo ble «ledige» i Norge ga det oss en mulighet for å skaffe oss et bredere og bedre sammensatt produktspekter, sier Gunnar Eik i Motorgruppen. Foreløpig har man en vente- og se-holdning når det gjelder Daewo.

- Fabrikken er under restrukturering. Vi tror det kan komme mye spennende fra Daewo, men inntil situasjonen er avklart har vi valgt å ligge lavt i terrenget med Daewo, sier Eik.

Mitsubishi, Fiat og Daewo er en uodde blanding, men nettopp derfor er det kanskje en fornuftig blanding. Mitsubishi er den solide bilen med traust teknologi som kjøpes av dem som er mest opptatt av rimelig, problemfritt bilhold. Som det eneste merket i Norge står Mitsubishi igjen med fem års garanti, en ordning Eik ikke er helt fremmed for å gjøre noe med.

- Vi vurderer hele tiden både garantier og andre tilbud. På sikt kan det nok være at vi vil harmonisere vårt tilbud med resten av Europas, sier Eik.
VERDIGARANTI
Fiat, og ikke minst Alfa Romeo og Lancia, har vært entusiastbiler. Slik er det nok fortsatt siden de tre merkene har hatt mikroskopiske markedsandeler i mange år og dermed blitt en smule eksotiske i Norge.

- Vi skal bygge videre på den imagen bilene har. Når det gjelder Fiat så vil vi også legge vekt på at den er sikker og moderne og gir mye bil for pengene, sier Staurung. Han forventer seg et gjennomslag når den nye Fiat-modellen, Stilo, kommer i salg i 2002.

Saken fortsetter under annonsen

- I 2002 skal vi bruke ca 30 prosent av markedsbudsjettet vårt på Stilo. Det blir ikke bare introduksjonen av en ny bilmodell, men også relanseringen av Fiat i Norge. Vi kommer bare til å selge biler med åtte kollisjonsputer for å understreke at Stilo er en bil som er sikker og den best utstyrte på markedet, sier Staurung. Han ser Peugeot 307 som den viktigste konkurrenten.

- Vi er klar over at folk flest har mange innvendinger mot Fiat. En av dem er at italienske faller fort i verdi. Derfor har vi inkludert en innbyttegaranti i garantiordningen vår. Kjøper du ny Fiat eller Alfa Romeo, garanterer vi at den i løpet av fem år ikke skal tape seg mer i verdi enn gjennomsnittet av fem tilsvarende modeller av konkurrerende merker, sier Staurung.

Den nye Stilo-modellen blir en utfordrer i Golf-klassen. Bilen kommer i salg i Norge i mai 2002.

Egentlig er Stilo to biler – en tredørs sportslig variant og en femdørs litt mer klassisk bil. De to modellene vil se temmelig forskjellig ut – en modellstrategi Fiat innførte da Punto ble lansert.

I første rekke vil Auto Import Nor satse på en bil med fem dører og en 103 hk 1,6 liter motor.

- Vi tror dette blir volum-modellen. Bilen får en pris på ca 215 000 kroner, sier Staurung som håper å selge 500 Fiat Stilo i 2002 og regner med å tjene penger på salget av italienske biler i Norge.