Reiselystne nordmenn

Publisert: 23. november 2004 kl 10.05
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Charteroperatøren Apollo øker sin kapasitet med 25 prosent i 2005. Det forteller Leo Berbu, administrerende direktør i Apollo og Kuoni Norge.

- 2004 ser også ut til å bli et godt år for oss, og vi ser veldig lyst på det for neste år, sier Berbu. Han har stor tro på at Apollo skal klare å selge 25 prosent flere reiser.

- Apollo hadde 110.000 passasjerer i 2003, og vi får 135.000 i år. Vi har lagt opp til 160.000 neste år.

Søsterselskapet Kuoni ble etablert i Norge i år, og selger mer eksklusive feriereiser, for eksempel til Mexico, Kina og Brasil. Trass i kort fartstid føler Berbu at selskapet begynner å få godt fotfeste her i landet.

- Dere tror det er et marked for slike reiser i Norge?

- Ja, det er absolutt et marked for mer eksklusive reiser. Vi har hatt en fin utvikling i Kuoni så langt, og den blir sikkert bedre i 2005. Vi satser på å selge 6000 pakketurer og rundreiser. I tillegg kommer de skreddersydde turen, sier Berbu.

Star Tour tror også på gode tider neste år. Informasjonssjef Lena Petersson forteller om travle salgsdager.

Saken fortsetter under annonsen

- 2004 blir et bra år, og det tror vi 2005 også blir. Det daglige salget av ferieturer for neste sommer er mye større enn det var på denne tiden i fjor, sier hun.

Star Tour lanserte sommerkatalogen 2005 i august i år, mens vinterkatalogen 2004/2005 ble lansert i vår.

- Hvor er det folk vil reise?

- I vintersesongen er det fortsatt Kanariøyene som er favoritten, men vi selger mange reiser til Thailand og Egypt også. Om sommeren er det Middelhavet som gjelder, for eksempel Kroatia og Tyrkia, men også Bulgaria ved Svartehavet. I disse landene får man mye ferie for pengene.

- Så lave priser er fortsatt viktigst?

- Nei, ikke i alle tilfeller. Italia er ikke noe lavprisland, og der øker vi salget med 25 prosent. På grunn av den sterke kronen har vi også solgt bra for eksempel på Mexico og USA, sier Petersson.

Star Tours egne beregninger viser at det totale antall charterreiser i Norge vil ende på rundt 890.000 i år, mens det neste år vil selges 910.000 reiser. Av disse vil Star Tour stå for rundt 34 prosent, ifølge Petersson.

Saken fortsetter under annonsen

Bjørn Ketilsson, fagsjef i Reiselivsbransjens Landsforening, er forsiktig med å si noe om utsiktene neste år - men han snakker altså om turisme i Norge.

- Det er litt for tidlig å si noe nå. Vi vil ikke vite noe før etter at de store reiselivsmessene har gått av stabelen på nyåret. Først da ser vi hvordan sommersesongen blir, og det er jo den viktigste sesongen.

- Trenden blant nordmenn er at de tar flere kortferier, eller ovale weekender, og gjerne utenom fellesferien. Dessuten endrer etterspørselen etter overnattingsformer seg. Gjestene vil heller ha selvstell, som hytter og utleieleiligheter, fremfor hotell.

Overnattingsstatistikk for årets ni første måneder viser at ferie og fritidssegmentet hadde en økning på 4,3 prosent i forhold til samme periode i fjor. Dette er litt lavere enn gjennomsnittet (som inkluderer kurs og konferanse, og yrkesreisende) på 4,9 prosent. Ketilsson forteller at de samlede losjiinntektene for samme periode har økt med 4,5 prosent.

- Hva tror du om nordmenns reiseaktivitet neste år?

- Utsiktene for 2005 er relativt gode så langt. Vi har fortsatt lave renter og lav arbeidsledighet, og det virker jo positivt. Men den sterke kronen gjør at mange velger å feriere i utlandet, sier Ketilsson.