Regjeringen øker krisehjelpen

Publisert: 23. november 2008 kl 18.05
Oppdatert: 25. november 2008 kl 10.44

Regjeringen øker garantirammene og gir nye lån for å hindre alvorlig krise blant norske eksportbedrifter.
Kreditten skal sikre norsk verftsindustri, andre eksportbedrifter, samt øke aktiviteten i småbedrifter i distriktene.
Regjeringen vil øke garantirammene for Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) med 50 milliarder kroner, som er en dobling av de tidligere garantiene. Garantirammen er nå 110 milliarder kroner.

Vil hjelpe småbedrifter

I tilllegg økes rammene for Innovasjon Norge for å hjelpe små og mellomstore bedrifter i distriktene. Øknigen er på én milliard kroner til 2,5 milliarder kroner.
Også tilgang til byggelån for bedrifter økes. Rammen for GIEKs byggelånsgaranti foreslås økt fra 5 til 8 milliarder kroner.

Reduserer risiko

Byggelånsgarantien sikrer byggelånsbankene tilbakebetaling av lån som blir gitt til norsk verft i forbindelse med verftets finansiering av nye skip under bygging. Hensikten er å avlaste de ordinære byggelånsbankene med inntil 50 prosent av bankenes risiko.
Økningen av rammene for GIEK skal sikre eksportbedrifter kontrakter og øke investeringene, særlig i små og mellomstore bedrifter i Norge, mener regjeringen.

Sammenligner med 30-tallet

- Samlet er det en betydelig økning av garantirammene og lånene, og det mener vi er viktig, sier statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse der redningspakken ble presentert søndag ettermiddag.
Stoltenberg mener krisen vi står inne i er det mest alvorlige tilbakeslag i verdensøkonomien siden 30-tallet, og lover nå flere hjelpepakker:
- Vi er inne i en alvorlig krise, konsekvensene vil bli langvarige og de vil komme til å slå inn på mange områder. Derfor er det viktig at vi kommer med mange ulike tiltak. Det vil komme flere pakker og tiltak fremover, sier Stoltenberg.

Saken fortsetter under annonsen