Reformarbeidet må fortsette

Publisert: 22. mai 2008 kl 16.44
Oppdatert: 23. mai 2008 kl 09.21

Formannskapsperiodene i EU er på et halvt år, men tre påfølgende formannskap er fra i fjor knyttet opp mot hverandre i forhold til et felles program som går over halvannet år. Det vil nå si fra juli i år til desember neste år for formannskapslandene Frankrike - som er først ut - og så Tsjekkia og Sverige.

Konkurranseevnen
Næringslivsorganisasjonene i de tre formannskapslandene mener konkurranseevne må settes i sentrum, gjennom at Lisboa-strategien for vekst og sysselsetting må styrkes. Det er av stor betydning for næringslivet at også de offentlige finansene styrkes, samt at næringslivsklimaet for små og mellomstore bedrifter må forbedres, uttaler de. Dessuten må reformer i arbeidsmarkedet gjennomføres for å øke mobiliteten og skape nye arbeidsplasser. Sentrale punkter er også å forbedre utdanning, forskning, utvikling og innovasjon, samt rette EU-budsjettet mot investeringer i fremtidens konkurransekraft og frigjøre det fulle potensialet til det indre marked.

Energihandlingsplan
Et annet aspekt ved å styrke Europas konkurransekraft vil være å styrke frihandel og multilateralisme, samt styrke det transatlantiske samarbeidet mellom EU og USA og øke handelen med tredjeland., mener næringslivsorganisasjonene. I tillegg mener de det er viktig å utarbeide en felles EU-global tilnærming til arbeidsinnvandring. For det tredje trenger Europa en klimaendringspolitikk og en energihandlingsplan som tar hensyn til konkurranseevnen til næringslivet, konkurransedyktige priser og gir EUs innbyggere et bedre fungerende energimarked. Samtidig er det viktig med sikker energiforsyning og en felles strategi for å øke energieffektiviteten.

Ratifisere og revidere
For EU-landene ellers ligger den kanskje største utfordringene i perioden i implementeringen av Lisboa-traktaten og EU-budsjettet. EU-landenes ledere undertegnet traktaten 13. desember i fjor. Den skal tre i kraft ved årsskiftet 2009 og i mellomtiden skal medlemslandene ratifisere den. Blant hovedpoengene i den er blant annet et mer demokratisk og åpent EU, mer effektiv saksbehandling, flere rettigheter for europeerne og at EU skal være en mer fremtredende global aktør, blant annet ved én såkalt høykommissær for utenrikssaker - ofte omtalt som "EUs utenriksminister". EU-budsjettet 2007-2013 ble vedtatt i 2006, men det skal revideres mellom 2008 og 2009. Videre skal det være valg på nytt Europaparlament og ny Europakommisjon.

Saken fortsetter under annonsen