Redder fruktbarheten

Publisert: 23. mai 2008 kl 14.00
Oppdatert: 26. mai 2008 kl 10.27

Petter Sørra og Espen Kolberg i Cembo Production DA hadde suksess med energidrikken Gnist. Nå satser de på at oppblåsbare underlag til bærbare datamaskiner, Portapad, skal forhindre at fertiliteten skades hos menn som har laptop-en på fanget.

- Varme er noe av det verste du kan utsette de små svømmerne dine for, sier daglig leder Espen Kolberg. Selv om du kanskje ikke planlegger å få barn, snakker vi her om en del av kroppen du gjerne vil beskytte, konstaterer han.

Varmt og skadelig

Alle som har jobbet med laptop-en i fanget vet at dette blir varmt etter hvert. Og forskere fra State University of New York i USA advarer menn mot å ha bærbar pc på fanget for ofte. En studie viser at temperaturen i pungen øker i så stor grad at dette kan skade sædcellene.

I 2007 ble det solgt i overkant av 800.000 laptop-er i Norge. Espen Kolberg tror at dette, kombinert med at det ikke er komfortabelt å sitte med maskinen i fanget, gjør at produktet deres vil fylle et eksisterende behov i markedet.

- Vi begynte utviklingen av Portapad ut fra et behov vi selv hadde. Da vi jobbet med utviklingen av et tidligere produkt, brukte vi bærbare maskiner. Vi prøvde å putte bøker og andre ting på fanget, men det fungerte ikke særlig godt, sier Kolberg.

Terningkast seks

Saken fortsetter under annonsen

Produktet Portapad er enkelt og effektivt. Underlaget er en oppblåsbar pute i gummi som plasseres i fanget. Den bærbare pc-en plasseres på puten, og gummien gjør at den holder seg der den skal. Undersiden av puten består av et fløyelslignende materiale. Dette materialet skal, ifølge produsenten, bidra til at Portapad ligger som støpt og er behagelig å ha i fanget. En støtdempende effekt i puten skal hjelpe hellingen til at maskinen ligger stabilt og støtt i fanget.

Les hele saken i Økonomisk Rapport nr 5.