Realfag populært

Publisert: 21. april 2009 kl 09.12
Oppdatert: 21. april 2009 kl 16.51
I fjor passerte søkertallene til NTNU for første gang 10.000. I år er det ytterligere et halvt tusen unge mennesker som har satt NTNU øverst på lista foran høstens studier. Det er en økning på totalt 6,6 prosent fra i fjor. Aller sterkest øker søkertallene til realfag, noe NTNU-rektor Torbjørn Digernes synes er svært gledelig. - Vi har sett tendensen i tre år, men i år har søkningen for alvor tatt av. Nå kan vi endelig slå fast at en mangeårig, systematisk satsing for å øke interessen for realfag blant ungdom, gir resultater, og at vi har klart å snu utviklingen, sier Digernes.

NTNU-rektorens optimisme forsterkes av at lærerutdanningen på masternivå i realfag nesten har doblet antall søkere fra i fjor.

- Dermed kan vi i kommende år sende topp kvalifiserte realfagslærere ut i skolen. Gode lærere i de grunnleggende realfagene er det aller viktigste grunnlaget for å motivere ungdom til å satse på naturvitenskap og teknologi.

Vil ha flere studieplasser i teknologi

Søkningen til teknologifagene fortsetter på samme høye nivå som i fjor. Mens det er en svak nedgang i de tradisjonelle siv.ing.-fagene, er det økning innenfor data, elektronikk og nanoteknologi. Energi og miljø fortsetter den sterke framgangen fra i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

- Noen av de største utfordringene på kloden i dag er knyttet til klima og behovet for bærekraftig energi. Derfor trenger vi mange nye, dyktige hoder innenfor disse fagene, sier Digernes. Han mener tiden nå er inne for å et skikkelig løft i antall studieplasser i teknologi.

- Nasjonen har et skrikende behov for teknologisk kompetanse og vi har både mange og gode nok søkere, sier NTNU-rektoren.

Trenger fortsatt gode jenter

Antall jenter som søker seg til teknologi og realfag har etter flere år med økning, nå flatet ut.

- Det er gledelig med fortsatt gode tall, men jeg hadde gjerne sett en sterk økning i jenteandelen også i år, sier Torbjørn Digernes.

Høy utdanning vinner i krisetider

Stadig flere velger også utdanning som gir høyere grad. Ved NTNU har både masterutdanning i realfag, humanistiske fag og samfunnsfag, og toårig master i teknologi som bygger på ingeniørhøgskole, samlet en sterk økning.

Saken fortsetter under annonsen
- Denne økningen var ikke uventet, sett i lys av finanskrisen. Det er tydelig at flere da velger å satse ytterligere på utdanning. Det er et fornuftig valg, sier NTNUs rektor Torbjørn Digernes.