Sint: USAs sentralbanksjef Ben Bernanke.

Rasende på AIG

Publisert: 17. mars 2009 kl 08.40
Oppdatert: 19. mars 2009 kl 06.00
- Av alle hendelser og alt vi har gjort de siste 18 månedene så er inngripen overfor AIG det som har gjort meg mest forbannet, som gir meg mest angst, sa Bernanke programmet "«60 minutes», på TV-kanalen CBS.

16. september, dagen etter at investeringsbanken Lehman Brothers gikk over ende, gikk myndighetene og Bernanke inn med 85 milliarder dollar i lån for å redde forsikringsgiganten AIG, American International Group. Det var bare starten. Til sammen har AIG fått over 170 milliarder dollar i krisehjelp.

AIG hadde forsikret mange av de store bankene i verden mot tap. Da finanskrisen slo inn sto forsikringsselskapet uten penger til å gjøre opp for seg. Dypt inne i årsrapporten fra 2007 et noten som beskriver de finansielle instrumentene som tok knekken på AIG og som neste også holdt på å knekke verdensøkonomien, skriver Dagens Næringsliv. Navnet på elendigheten er «super senior credit default swap portfolio». Dette er derivater skrevet mot finansinstitusjoner, særlig i Europa. Når AIG ikke kunne stå ved sine forpliktelser, var det Bernanke som måtte punge ut.

Finansgeniene i AIG som laget de katastrofale kontaktene får 450 millioner dollar i bonus. Det fikk president Barack Obama til å komme med særdeles skarp kritikk i går.

Bonusene går til en rekke personer, men syv personer får over tre milioner dollar.

Saken fortsetter under annonsen