Ras av permitteringer

Publisert: 20. april 2010 kl 09.55
Oppdatert: 26. april 2010 kl 11.00
En av dem er Umoe restaurant Group, som driver 20 kiosker og serveringssteder på fem norske flyplasser. I går permitterte bedriften 200 ansatte.
- Dette er alvorlig for oss. Vi lever tross alt av flypassasjerer, sier Ronny Gjøse, direktør for Umoes flyplasservering.
De ansatte i taxfreebutikkene på Gardermonen, Sols, Værnes, Flesland og Kjevik fikk også varsel om permitteringer i går til mellom 350-400 personer, skriver Dagens Næringsliv. Select Service Partner (SSP) som også driver kiosker og serveringssteder, sendte ut permitteringsvarsel til nærmere 500 ansatte. SSP har drift ved 11 flyplasser og Gardermoen. I løpet av en uke vil nærmere 1000 SSP-ansatte bli berørt av permitteringene, skriver avisa. Røros Flyservice som driver laste og lossetjenester ved ni norske flyplasser sendte før helgen varsel om permitteringer til alle sine ansatte.
Laksen
En annen bransjen som blir sterkt berørt av problemene i luften, er oppdrettsnæringen. Flere oppdrettere lar nå laksen vokse i mærene, mens de venter på at askeskyen skal lette. Det kan føre til prisfall i neste omgang.
- Vi har ikke fått sendt ut noe laks siden flyforbudet før helgen. Vinduene som er åpnet er for små så vi rekker ikke sende ut noe, sier administrerende direktør Tom Erling Mikkelsen i Marine Harvest Terminal.
Widerøe
Saken fortsetter under annonsen
600 bakkemannskaper i Widerøe fikk mandag varsel om askepermitteringer.
Widerøe blir hver dag påført store økonomiske tap som følge av askeskyene fra Island, forteller kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe.
- Vi har nesten alle kostnader intakt, men har ingen inntekter. Derfor ser vi ingen annen mulighet enn å sende ut permitteringsvarsel til 600 av våre bakkemannskaper, sier Kongsteien til Rana Blad.
Permitteringsvarselet gjelder fra mandag morgen.
- Det eneste som kan føre til at dette trekkes tilbake er hvis flytrafikken går som normalt innen den tid, sier Kongsteien.
Situasjonen er dramatisk, sier han videre.
- Situasjonen som vi er i nå er uhyre dramatisk og kan ikke pågå for lenge før det vil få enorme konsekvenser for flyselskapene i Norge. Som eksempel kan jeg jo ta 11. september. Da var det flyforbud i USA i tre dager. Etter så kort tid var det nesten kroken på døra for giganten United Airlines. En langvarig stopp i Norge vil garantert få konsekvenser, sier Kongsteien. (©NTB)
Saken fortsetter under annonsen
Vestlandet stengt
Flyplassene fra Kristiansand til Stord er stengt tirsdag morgen etter at en ny askesky har nådd Vestlandet. Bergen lufthavn Flesland er midlertidig åpen. I Øst-Finnmark er det flybegrensninger.
Rammer tirsdag
Britiske meteorologer bekreftet sent mandag at vulkanen på Island har hatt et kraftigere utbrudd og at en ny askesky er på vei sørover og vestover i Europa.
- Jeg kan bekrefte at utbruddet nå har blitt sterkere, og det ser ut til at en ny askesky er på vei, men vi har ikke flere detaljer nå. Det er svært hektisk her, sa en pressetalsmann ved det britiske meteorologiske instituttet Met Office til Aftenposten.no ved midnatt natt til tirsdag.
Ifølge NRK viser prognosene at en askesky vil komme inn over Stavanger ved 2-tiden natt til tirsdag.
Saken fortsetter under annonsen
Ifølge NRK vil skyen ligge i området utover dagen, men forsvinne og bli mindre etter hvert, skriver NTB.