Rådet for små bedrifter
Strategisk Råd for små- og mellomstore bedrifter holdt sitt første møte i juni. Gjennom rådet ønsker regjeringen å sikre bedre dialog med næringslivet i saker som angår små- og mellomstore bedrifter.
Sylvia Brustad lovte på det første møte i rådet å få utredet enklere lover for norske småbedrifter innenfor selskapsrett, regnskap og revisjon. Det forteller rådsmedlem Thomas Heyerdahl i Gullsmed Heyerdahl.
En annen rådsrepresentant, Terje Wold i it-bedriften Invenia, sier i sin blogg at det alltid er en fare for at slike regjeringsoppnevnte råd er spill for galleriet, og at de ikke gis reell påvirkningsmulighet. Likevel lar han tvilen komme tiltalte til gode, og ser fram til det videre løpet der rådet skal bidra til politikkutforming og gjennomføring av politiske beslutninger.
Ser til Irland.
Rådet er bygget opp etter en modell som har vært prøvet ut i Irland, et land som sliter med mange av de samme problemene som Norge. Begge land er i Europatoppen når det gjelder nyetableringer. Landene har imidlertid to svakheter til felles, ifølge Rasmus Falck i Forum for Entreprenørskap.
- De fleste nyetablerte bedriftene forblir små, og vi har for få kvinnelige gründere, sier han.
- For få småbedrifter.
Strategisk Råd for SMB er bredt sammensatt, både geografisk og bransjemessig. I tillegg sitter representanter for NHO, Bedriftsforbundet, NARF, HSH, Den Norske Revisorforening og advokater i rådet.
Thomas Heyerdahl kunne tenkt seg en forandring i sammensetningen av rådet.
- Jeg skjønner at det er vanskelig å sette sammen et slikt råd, men personlig kunne jeg ønsket meg flere småbedrifter i rådet. De er ryggraden i norsk næringsliv, sier han. Han legger til at han er fornøyd med at revisorforeningen, advokater og næringsorganisasjoner er med.
Bra start.
Heyerdahl forteller at alle rådsmedlemmene redegjorde for sine hjertesaker på det første møtet. Han ble positivt overrasket næringsminister Sylvia Brustad.
- Mitt inntrykk er at dette ikke bare er valgflesk. Brustad var oppriktig interessert. Vi skal bruke mye tid på utvalget som konkret skal se på enklere lovgivning for små og mellomstore bedrifter, og jeg håper virkelig at det vi kommer fram til også vil bli praktisk politikk, sier han.
Han legger til at det viktigste med dette arbeidet er handling og kontinuitet, og at de små- og mellomstore bedriftene føler at de blir tatt på alvor.
Viktigere enn formuesskatten.
Heyerdahl er glad for at de politiske partiene i økende grad fokuserer på næringslivets rammebetingelser. Han mener at en effektivisering og lettere hverdag for denne gruppen bedriften er uvurderlig.
- Dette arbeidet er langt viktigere enn debatten om formuesskatten. Nå diskuterer vi konkret med statsråden hvor dyrt det er å drive bedrift, og med arbeidsgiveravgift, sykelønn og pensjon i fokus. Og vi føler at vi blir hørt når det gjelder hvordan vi skal utvikle norske små- og mellomstore bedrifter til å bli konkurransedyktige, sier han.
- Jeg er veldig positiv til rådet, sier Heyerdahl.