Provoserende og naivt
Halvgjort», «et slag i ansiktet», «rå provokasjon», «uakseptabelt», «kompliserende», «fragmentarisk» og «naivt», er noen av de viktigste kraftsalvene skattekommisjonen blir møtt med fra næringslivets største organisasjoner.
Per Morten Vigtel i Norsk Investorforum (NI) kaller riktignok innstillingen et velvillig dokument, som i hvert fall gjør et forsøk på å legge premissene for en samlet skattelette på 10 milliarder kroner.
- Men rent politisk er det naivt å tro at dette kan gjennomføres, mener Vigtel.
- Jeg frykter den skjebne innstillingen vil bli utsatt for når en stresset finanskomite en sen høstkveld 2003 må finne dekning for alle gode formål som spriker i alle retninger. Da blir det nok umulig å beholde den profilen Skauge-utvalget legger opp til. Risikoen blir da at man kommer enda dårligere ut. Enten må man velge å justere det bestående eller velge en systemløsning som kan vise seg å være mer hensiktsmessig, sier han.
Og støtter styreleder Stein Erik Hagen som på vegne av NI presiserer at Skauge-utvalget ikke retter opp den fundamentale skjevheten i det norske skattesystemet. Nemlig at det stimuleres til forbruk og investeringer i eiendom fremfor nyskapning og næringsvirksomhet. Vår fremste utfordring ligger i skattesystemet, ikke i skattenivået, mener Norsk Investorforum.
NHO er særlig fornøyd med at det legges opp til lettelser i personbeskatningen, men mener formuesskatten bør fjernes slik de fleste andre land har gjort. Formuesskatten er blitt en særnorsk skatt som straffer investeringer i verdiskapende virksomhet. Det er derfor skuffende at kommisjonen ikke går inn for fjerning, men bare foreslår halvering av den særnorske skattearten, mener NHO, som også legger vekt på at et nytt skattesystem må være helhetlig og advarer mot at man under den politiske behandlingen kaster seg over enkelthetene.
Også Tom Scharning i IKT-Norge peker på behovet for et enkelt, forutsigbart og næringsnøytralt system, og mener utvalget ikke har gått langt nok i retning flat skatt og lik skatt på arbeid og kapital. Innføring av progressiv skatt på salg av aksjer basert på nytt aksjonærregister, innfører en ny og komplisert modell. Utvalget gjør dessuten altfor lite når det gjelder reduksjon av marginalskatt på arbeid, mener IT-næringen.
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) mener Skauge-utvalget bare har gjort halve jobben ved bare å foreslå en reduksjon i formues- og toppskatten.
- HSH hadde håpet på fjerning av den særnorske formuesskatten for å styrke privat eierskap, pluss en tilnærming mellom arbeids- og kapitalbeskatningen for å skape et flatere og enklere system, er HSH-direktør Vibeke Hammer Madsen sin kommentar. Om toppskatten sier hun at en reduksjon er et skritt i riktig retning, men knapt nok et forsøk på reell tilnærming mellom skatt på arbeid og kapital. HSH er også delvis positiv til en såkalt aksjonærmodell som omhandler skatt på avkastning av aksjer, men mener modellen neppe bidrar til en ønsket forenkling av skattesystemet.
Huseiernes Landsforbunds Peter Batta er en av dem som går aller hardest ut i sin kritikk av Skauge-utvalgets innstilling.
- Forslaget om å øke boligbeskatningen er en rå provokasjon. Etter mer enn 20 års innbitt kamp for å avvikle skatten på «fordelen av å bo i egen bolig», har vi endelig fått regjeringen og et stortingsflertall med på å avvikle boligskatten i løpet av denne stortingsperioden. Begrunnelsen fra skatteutvalget om økt beskatning av hus og hjem er å kanalisere investeringer mer i retning av hvor de gir størst avkastning. Det er en riktig teoretisk betraktning når man ser bort fra at bolig er et nødvendighetsgode, ikke et investeringsobjekt. Det er provoserende å påstå at vi har et overforbruk av investeringer i våre boliger som skal begrunne økt beskatning. Å endre navnet til eiendomsskatt endrer ikke den realitet, skriver Batta i en kommentar.
- Huseiernes Landsforbund mener eiendomsskatten er blitt en ren dobbeltbeskatning fra kommunens side. Nå kan det ende opp i trippelskatt. HL kan akseptere at det innføres eiendomsskatt på verker og bruk rundt i landet, men boliger må skjermes for Skauge-utvalgets provoserende forslag, raser Peter Batta.