Prognoser spriker etter børsrekord
Sluttnoteringen på 313,17 poeng var opp 1,89 prosent fra fredagens indeks og dessuten den beste noteringen på Oslo Børs siden 1. oktober 2008.
Bare siden nyttår er oppgangen på 39 prosent, og sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities er optimist sammen med sjeføkonom Harald Magnus Andreassen samme sted.
- Når det faller mye, stiger det mye etterpå. Børsen har falt cirka 50 prosent hvert femte år, og alle de andre gangene doblet børsen seg i løpet av de neste 24 månedene. Jeg er overbevist om at det kommer til å skje denne gangen også. Det betyr at jeg tror at hovedindeksen er over 400 poeng innen utgangen av neste år, sier Hermanrud til Aftenposten.
Kinas forbruk
Saken fortsetter under annonsen
Andreassen legger til at kredittmarkedet fungerer stadig bedre, at bedriftene så smått har begynt å investere igjen, og at Kinas innenlandske forbruk vokser.
Det siste bidrar til å dempe effekten av kollapsen i det amerikanske markedet, og dermed holdes flere hjul i verdens industri i gang.
Aksjesjef Paal E. Karstensen i DnB NOR Markets er også optimist, om enn noe mer forsiktig. Han anslår overfor Aftenposten en hovedindeks rundt 350 poeng ved årsskiftet, opp 12 prosent fra i dag.
Karstensen legger til at oljeprisen på kort sikt kan falle igjen, og sier at det ikke er «løp og kjøp» fra hans side.
Saken fortsetter under annonsen
Humpete
Investor Ivar S. Løge advarer mot å avblåse krisen. I fjor tapte investeringsselskapet hans, bygget opp blant annet av inntekter fra postordre, 120 millioner kroner. Løge sier til Dagens Næringsliv at han ikke våger øke investeringer i aksjer før veksten i USA kommer tilbake.
Meglersjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Markets sier til DN at «vi har nok mye av gjenhentingen bak oss». Han tror på fortsatt oppgang i høst, men legger til at «det blir nok litt humpete».
Større oppgang
Analysesjef Roger Berntsen i NetFonds sier til Finansavisen at det har vært flere overraskelser globalt i selskapenes kvartalsresultater. Ikke fordi inntjeningen har økt, men fordi kostnadskuttene har vært større enn forventet.
Saken fortsetter under annonsen
- Det ligger an til litt større oppgang enn de fundamentale forholdene skulle tilsi, sier han til avisen.
Han sier også at han ser for seg at verden i dag er inne i en «klassisk start på en oppgangskonjunktur».
Advarer
Analysesjef Håvard Nesheim i Handelsbanken Markets peker på usikkerheten om hva som vil skje når pengene i de mange tiltakspakkene fra myndighetene verden rundt er brukt opp.
Saken fortsetter under annonsen
- Jeg er usikker på hvor langt markedet kan gå. De underliggende problemene er ikke løst. Mye går bedre, men på et tidspunkt må vi plukke opp regningen for de iverksatte tiltakene, sier han til Finansavisen.
Også en mann som Nouriel Roubini, økonomiprofessoren som forutså finanskrisen, advarer ifølge Aftenposten om ny nedtur i verdensøkonomien.
I et innlegg i Financial Times argumenterer Roubini med at når støttetiltakene fases ut, må enten skattene økes eller forbruket kuttes. Og begge deler kan skade en ny økonomisk oppgang.
Saken fortsetter under annonsen
For ett år siden lå hovedindeksen på Oslo Børs på drøye 400 poeng, for 15 måneder siden var indeksen godt over 500 poeng og i mellomtiden har den denne vinteren vært under 200 poeng. (©NTB)