Presset milliardær

Publisert: 4. juli 2002 kl 10.17
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Når Marcus Wallenberg, administrerende direktør for investeringsselskapet Investor for tredje gang rusher ut gjennom de høye hvite speildørene, for å ta en viktig telefonsamtale midt i intervjuet, begynner jeg å lure på hvor presset og stresset han egentlig er. For Marcus Wallenberg, eller Husky som han kalles fordi han var kraftig som nyfødt (kraftig betyr husky på engelsk), er det en viktig periode. Skal han klare å bli en like stor forretningsleder som hans farfar Marcus Wallenberg og onkel Peter Wallenberg? En slik som hans far, Marc Wallenberg kunne ha blitt, dersom han ikke hadde begått selvmord i 1971, i en alder av 47 år.

Marcus Wallenberg har mye å kjempe for. Familiens krav, en børs som har stupt, og som gjør det vanskelig å notere nye selskaper, mislykkede internettsatsinger, redusert aksjeverdi, redusert eiermakt, den svært rike sveitseren Martin Ebners inntog som storeier i Investor - og media.

- Først er vi for langsomme, og siden har vi gjort for mye, sier han. Han slår ut med hendene over mahognibordet, og ler.

INN I SPRAY

For ganske nøyaktig to års tid siden byttet han for noen timer ut krystallkronene i Arsenalsgaten i Stockholm med trendige femtitallsmøbler i Sprayhuset noen kvartal unna. På en pressekonferanse fortalte han at Wallenbergfamilens maktselskap hadde investert en halv milliard svenske kroner i internettselskapet Spray. Investor hadde slått ordentlig til etter hard kritikk fra media. De ble beskyldt for å være for langsomme, gammelmodige og konservative når det gjaldt den nye økonomien. Senere spyttet Marcus Wallenberg inn ytterligere 250 millioner svenske kroner.

Siden den augustdagen i 1999 har Sprays verdi falt med rundt 80 prosent, og media klager over at Marcus Wallenberg traff internettboblen da den var som størst, mens Sveriges mektigste familie tidligere har vært veldig forsiktige. Wallenberg-ene unngikk å bli dratt med både i Kreugerkrasjet og i den senere eiendomskollapsen (med unntak av boligbanken SEB).

- Vi besluttet allerede i 1995 at vi ville gå inn i venturekapitalbransjen. Vi så tidlig at Internett fikk betydning i USA, og var en av de første som pratet om dette i Sverige. Men vi hadde vanskelig for å henge med, og enkelte ganger lot vi gode muligheter passere, sier Marcus Wallenberg.

Saken fortsetter under annonsen

- Den tekniske utviklingen vi nå ser, gir store muligheter for at fremtidens bransjer vil utvikles innenfor IT og farmasi. Det vi har sett nå, har vært en boom som har gitt overkapasitet. Men at en boble har sprukket, betyr ikke at de tekniske og kommersielle mulighetene blir mindre, sier han.

Men faktum er at med dagens situasjon har Investor tapt nesten en milliard bare på sin investering i Spray. Og det er ikke bra for Marcus Wallenbergs image.

BESLUTNINGSVEGRING

Til forskjell fra sin despotiske farfar og navnebror, har han rykte for å være lyttende og ettertenksom. Men med beslutningsvegring. Når styreleder Percy Barnevik, og tidligere administrerende direktør Claes Dahlbäck, presenterte han som den nye administrerende direktøren i februar 1999, satt han stille og smilte, istedenfor selv å innta scenen.

Det sies at familien tvang han til å ta jobben. En jobb som han er blitt trent for praktisk talt hele livet.

- Jeg har tatt på meg denne jobben, og den har mange utviklingsmuligheter, sier han. Han har en av Sveriges mektigste posisjoner med styreverv i juveler som Ericsson, Saab, Astrazeneca, SAS, Stora Enso og Skandia. Samt i Knut & Alice Wallenbers stiftelsen. Og mediebildet av den motvillige Marcus som ikke tør ta beslutninger uten at han styres av Barnevik og Dahlbäck, er kanskje ikke helt sann. Kanskje er Husky mer Wallenberg enn mange tror.

- Han holdt en lav profil i begynnelsen, og ansvaret overfor familien så ut til å tynge ham, men jeg synes han har vokst veldig bra inn i rollen. Han har økt investeringstakten, og organisert alt i en enhet, noe som gjør profilen tydeligere, sier en analytiker.

Saken fortsetter under annonsen

Nylig gjorde han Investor mer vekstrettet ved å flytte Stora Enso, flyselskapet SAS og kulelagerfabrikken SKF over til Wallenbergstiftelsen. Den ledes for øvrig av fetteren Jacob Wallenberg. Investor beholdt Ericsson, Electrolux, SEB, ABB, Astrazeneca, WM-data, Atlas Copco, Saab, OM Gruppen, Gambro og Volvo. Marcus Wallenberg avviser at dette er en oppsplitting av eiersystemet på ulike familiegrener.

- Jacob og jeg har holdt sammen i lang tid, og vil gjøre det lenge. De som tror at dette er en oppdeling, glemmer at stiftelsene er Investors største eiere, og dessuten en veldig engasjert eier, sier han.

Marcus forteller at han og Jacob prater sammen hver dag.

- Og vi er for det meste enige, legger han til med et smil.

DØD BRANSJE

Bortsett fra å styre kjerneinvesteringene, satser Marcus Wallenberg også mange penger på oppstartsbedrifter. Investor er Sveriges største ventureselskap, med en investeringsramme på 30 milliarder svenske kroner. En tredjedel av disse er investert. Først og fremst innen IT- og helsesektorene i Norden og i USA. Men nå er selskapet i ferd med å øke sine investeringer også i Europa.

- Stockholms Enskilda Bank (som ble grunnlagt av André Oscar Wallenberg i 1856, og som senere ble til SEB) investerte i sin tid i risikokapitalselskap. Siden har det gått i bølger. For oss var det naturlig å starte i risikokapitalbransjen. Det er viktig å fornye seg, sier han. Men akkurat nå er dog bransjen mer eller mindre død.

Saken fortsetter under annonsen

- Man må se langsiktig på det. Det kommer alltid vanskelige perioder. Store bedrifter kjøper seg fortsatt opp i små bedrifter. Det vanskelige er børsintroduksjonene. Den muligheten er ikke lenger like åpen, sier han. Investors gevinst fra nye investeringer har falt dramatisk. Fra rundt 2,3 milliarder svenske kroner i første halvår i fjor, til 78 millioner svenske kroner i årets første halvår. Grunnen er at det er vanskeligere å selge selskaper. Noe som betyr at salgsgevinstene har falt kraftig.

- Vi har i likhet med andre tapt på noen av de sakene vi har investert i, men stort sett er vi fornøyde, sier han og skyver et papir over til meg langs kortsiden på det ti meter lange bordet. Sifrene viser at siden de nye investeringene ble et eget forretningsområde i 1998, har realiserte investeringer oversteget målet om 20 prosent avkastning per år. Realiserte investeringer betyr investeringer som er blitt solgt. Med tanke på hvordan det er gått det første halvåret, selger ikke Investor unna nok selskaper til å kunne oppfylle dette målet i år.

Urealiserte investeringer, slik som for eksempel Spray, tas ikke med. Blant vellykkede investeringer finnes blant annet IT-selskapet Qeyton og Farmasi-selskapene Medimune og Jones Pharma. Alle tre er nå solgt.

BALANSEGANG

- Vi har nok vært forsiktige totalt sett. Vi investerer ikke likt andre. Investor har lav gjeldsandel, og vi har dermed vår finansielle fleksibilitet, sier han. Han går en tøff balansegang. På den ene siden gjelder det å overbevise familien om at han ikke kommer til å gjøre noe overilt, for da vil de sette ned foten. Og blant Wallenbergene er familiens ord lov. På den andre siden må Marcus Wallenberg vise aksjonærene at han satser. Og ikke på de gale områdene.

Nye investeringer står for knapt 10 prosent av Investors portefølje. Selv om Marcus Wallenberg selv sier at det er viktig å ha en høy andel av nye selskaper.

Selv er han ikke direkte i kontakt med oppstartsselskapene. Investor står heller som del- eller eneeier i flere ventureselskap. Slik som EQT, Investor Growth Capital, B-business Partners, Ericsson Business Ventures, Imgo og Investor Capital Partners. Selskap som har litt ulik fokus. EQT kjøper for eksempel opp selskaper for å omstrukturere dem, og selge dem videre, mens de andre selskapene satser på nyetableringer.

Saken fortsetter under annonsen

- Vår erfaring er at mindre grupperinger gir den beste avkastningen. De har fokus på investeringene, og får bonus direkte korrelert til hvordan investeringene gjør det, sier han. Når det gjelder forskjellen på fiasko og suksess, peker Marcus Wallenberg på finansiell kontroll som en veldig viktig faktor. Selv om det svenske venturemarkedet er umodent i forhold til USA, hvor tradisjonene for denne type virksomhet er lengre, tror Marcus Wallenberg at situasjonen i Sverige er god.

- Det finnes alltid ting som kan endres når det gjelder skatteregler og byråkrati. Jeg personlig tror at Sverige bare vil vinne på å stimulere nyetableringen, sier han. Men han vil ikke spesifisere hva som bør endres. Han er veldig forsiktig under hele intervjuet.

KONTAKTNETT

Ventureselskapene til Investor hjelper sine investeringsobjekter med alt fra styrearbeid til opprettelse av et kontaktnett. Wallenbergene har et godt kontaktnett etter over hundre år med toppjobber i det svenske næringslivet.

- Fra Investors ståsted er det viktig å bygge broer mellom eldre og nye bedrifter. For entreprenøren er det ekstremt viktig at det finnes et kontaktnett, sier han. Samtidig som Marcus Wallenberg forsøker å utvide det arvede kontaktnettet til Europa og USA, må han slite med sfærens stadig krympende makt. Makten har minsket etter blant annet fusjonene mellom Astra og det amerikanske Zeneca og fusjonen mellom Stora og det finske selskapet Enso. Først avfeier han hele problemstillingen, men etter hvert erkjenner han at den reduserte makten vil kunne få betydning i for eksempel omvalg.

Marcus Wallenberg har fulgt opp. Akkurat lik tidligere medlemmer av Wallenberg familien jobber han så mye at medarbeiderne har vanskelig for å forstå hvordan han klarer det. Informasjonsdirektør Nils Ingvar Lundin sier at det er lettere å delegere for en administrerende direktør i et industriselskap. Andre sier at det er delegering han er dyktig til.

POLEMIKK

Saken fortsetter under annonsen

Marcus Wallenberg har ikke planer om å forandre Investor de nærmeste ti årene.

- Jeg ser ikke for meg en radikal forandring av selve grunnidéen, men vi kommer til å fortsette med å foreta enkelte grep for å møte markedet ettersom det videreutvikles. Målet er å gi en høy substansverdivekst til våre aksjonærer over tid, sier han. Rabatten på aksjene, som gjør at selskapet verdsettes til under substansverdi skal presses ned gjennom «en bra substansverdiutvikling som vi får til gjennom gode investeringer». Den sveitsiske finansmannen Martin Ebner har krevd kraftige endringer for å få vekk rabatten, som nå ligger rett under 20 prosent. Ebner har blant annet foreslått tilbakekjøp av aksjer, fjerning av forskjellene på stemmerettighetene mellom A- og B-aksjene, og bedre incitament til ledelsen.

- Martin Ebner har meddelt sine synspunkt via media, sier Marcus Wallenberg.

Han har altså ikke pratet med deg personlig?

- Han har åpenbart kanaler inn til Investor, sier han uten å ville utdype det nærmere. Ebner har trolig pratet med Percy Barnevik eller Jacob Wallenberg ettersom de tre sitter i sammen i styret til ABB.

- Jeg ønsker ikke å drive polemikk med mine aksjonærer gjennom media. Våre fremste oppgaver er å benytte den kapitalen vi har. For et investeringsselskap er tilbakekjøp av aksjer en form for likvidasjon. Vi har sagt at vi kommer til å være forsiktig når det gjelder tilbakekjøp. Når det gjelder A- og B-aksjer så finnes det ulike aksjerettigheter i ulike land. Sverige har et transparent system. Man må se det an fra selskap til selskap, sier han.

Nei, Marcus Wallenberg har rykte på seg for å være konfliktsky. Men å unngå en konfrontasjon med Ebner må være vanskelig. For de er forskjellige. Mens Martin Ebner gjerne kommuniserer via media, virker det som om Marcus Wallenberg forsøker å unngå pressen.

Esse non Videri, å være, men ikke å synes, er nok Wallenbergfamiliens motto. Men nå er det viktig for selskaper å høres i mediestøyen. Og det er Marcus Wallenberg som burde heve stemmen. For det er han som har arvet biskopskannen, og den eies av slektens hovedmann.

- Det inngår i jobben å bli intervjuet, men jeg foretrekker å få sakene gjort, isteden for å prate om alle sakene jeg skal gjøre, sier han.

Marcus Wallenberg

Alder: 46
Bakgrunn: Første barnet til Marc og Olga Wallenberg (født Wehtje). Pappa Marc Wallenberg, kalt Boy-Boy, ble fremstilt som kronprinsen av sin far, den hardføre patriarken Marcus Wallenberg. Men Boy-Boy tok sitt eget liv i 1971, når Marcus Wallenberg var 15 år.
Klassisk Wallenbergutdanning: Marineoffisersutdanning, universitetsstudier i USA.
Karriere: Banker i USA, Tyskland, London, Hongkong og Stockholm 1980 - 1990, skogselskapet Stora Feldmühle i Düsseldorf 1990-93, viseadministrerende direktør i Investor 1993-1999, administrerende direktør Investor siden våren 1999.
Styreverv: Visestyreformann i Ericsson og Saab, styremedlem i Astrazeneca, Stora Enso, Scania og Knut & Alice Wallenbergs stiftelse.
Familie: Gift med Fanny Sachs, åtte barn hvorav fire egne, ett av disse sammen med Fanny Sachs.
Interesse: Familie, seiling, ski. Nylig seilte han Gotlandt Rundt samtidig med fetteren Jacob Wallenberg.