Prakteksemplaret

Publisert: 26. november 2002 kl 12.11
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Etter en gassulykke på kjøkkenet midt på 1990-tallet ble kokken brannskadet og vinduene blåste ut på gata. Krishna Cuisine ble midlertidig stengt. Arbeidstilsynet etterlyste arbeidsavtaler, verneombud og internkontroll.

Noen meter hevet over Majorstukrysset i Oslo, med utsikt til det trafikkerte krysset og Burger King, serveres kanskje byens beste vegetarmat i en spesiell buet restaurant. I alle fall mener både anmelderne i Aftenposten, Dagbladet og Avis 1 at rettene fra dette kjøkkenet fortjener mange stjerner. Mellom 150 og 200 gjester spiser på restauranten daglig.

I tillegg til utsøkt mat og drikke uten kjøtt, fisk eller egg, er dette en av de få restaurantene inspektør Øyvind Herness i Arbeidstilsynet ikke finner noe å sette fingeren på. Og det sier ikke lite i en by der annenhver av restaurantene norske myndigheter kontrollerer får en stengningstrussel på grunn av elendig hygiene, manglende oppfølging av norsk lovverk og omfattende bruk av svart arbeid.

Hos Hare Krishnabevegelsens egen restaurant mangler verken sikringstiltak på kjøkkenet, arbeidsavtaler, internkontroll, verneombud eller godt arbeidsmiljø. Daglig leder, initiativtaker og kokk Bente Trefall er stolt av hva de har fått til med minimale midler i enkelt innredede lokaler i en tid der mange spisesteder går konkurs eller drives av kjeltringer.

Og fremdeles er det mennesker som hos Krishna Cuisine jobber idealistisk, for knapp lønn og matkuponger - helt frivillig. Overskuddet går i sin helhet til drift av Hare Krishna-bevegelsen.

LØNN: KOST OG LOSJI

I dag finner myndighetene ingenting å klage på. Men ikke alle regler er bestandig blitt fulgt til punkt og prikke hos Krishna Cuisine heller. Da Øyvind Herness besøkte restauranten for første gang i 1995, var det fordi en gassbeholder hadde eksplodert på kjøkkenet. En besøkende kokk hadde forbrent seg og måtte på sykehus, og vinduene hadde blåst ut og ble funnet igjen i Kirkeveien. Kjøkkenet ble umiddelbart stengt. Og flere besøk fra Arbeidstilsynet avslørte også at de som jobbet der ikke fikk betaling, og at en del regler ikke ble fulgt.

Saken fortsetter under annonsen

- Ansatte har etter loven krav på å få betalt, sier Herness. - Men det lovene ikke sier noe om, er lønnas størrelse.

Bente Trefall innså alvoret, ordet opp i alle avtaler og satte seg inn i regelverket.

- Krishnabevegelsen satser på idealistisk arbeid, og alle jobbet her frivillig. Jeg var ikke klar over alle påbudene om ulike kontroller, avtaler og regulert arbeidstid. Men det var en selvfølge å få ordnet opp raskt, sier Bente Trefall.

Nye arbeidskontrakter ble skrevet. Fordi overskuddet går til bevegelsen, og tidligere til drift av Tempelet der en del av de ansatte bodde i et kollektiv, fikk de ansatte en symbolsk lønn for sitt arbeid som kokker og servitører i restauranten. Og da hadde ikke Arbeidstilsynet lenger noe å klage på. I flere år arbeidet de ansatte for kost og losji. Men for et par år tilbake ble Tempelet solgt og beboerne måtte flytte. Da var de ansatte plutselig avhengige av å tjene penger for å kunne betale husleie, og i dag får kokker og servitører betalt omkring 150 kroner timen. Bente Trefall jobber selv idealistisk, og tar ut minimalt med lønn. I tillegg har hun et par ansatte om arbeider noen timer i uka mot matkuponger til en verdi på 90 kroner stykket. Dette er mennesker som deler bevegelsens livssyn, er vegetarianere og som vil gjøre en innsats.

- Bente Trefall har gjort en kjempejobb. Det er mer enn jeg kan si om alle restauranter i Oslo, sier den erfarne inspektøren Øyvind Herness.

FÅR LEIE BILLIG

For ti år siden var Krishna-bevegelsen på jakt etter lokaler til en egen restaurant. Alt ble for dyrt. Til langt under markedspris får bevegelsen leie de 120 kvadratmeterne av en kvinne som ønsker å være anonym.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er dette jeg lever for. Jeg har drømt om å drive en vegetarrestaurant siden jeg ble med i bevegelsen for 20 år siden, sier Bente Trefall. Krishna Restaurant har gått i pluss hele tiden. Men overskuddet er ikke stort, i alle fall ikke etter at de ansatte begynte å få markedslønn.

MÅ STÅ PÅ

En av to innvandrerrestauranter i Oslo bryter loven. Og 70 prosent av restaurantene i hovedstaden blir drevet av innvandrere. Hos dere har det ikke vært noen problemer etter stengningen og kravene fra Arbeidstilsynet midt på 1990-tallet. Har du forståelse for at mange restauranteiere tar snarveier, har ansatte som jobber svart og dropper internkontroll?

- Jeg skjønner at det for mange restauranter er vanskelig å få det til å lønne seg. Det er mange som går konkurs, og derfor blir de kanskje fristet til å fuske litt. Og hvis de ikke snakker godt norsk, kan det være vanskelig å få med seg alle påleggene, sier Bente Trefall. Men hun sier at Krishna Cuisine drives med helt andre idealer enn kommersielle.

- Hvis vi var interessert i å tjene penger, hadde vi funnet på noe annet enn å drive restaurant. Arbeidstilsynets krav mener hun det ikke er noe problem å følge, selv om kravene til internkontroll kan bli vel detaljerte. Vi som driver restaurant må stå på hele tiden for å leve opp til myndighetenes standard. Det er hardt arbeid. Men sånn må det jo være, sier hun.