Postens lokomotiv
Det norske IT-selskapet ErgoGroup er et heleid datterselskap av Posten Norge. Det omsetter for nærmere tre milliarder kroner, og er i øyeblikket Norges nest største dataselskap. ErgoGroup leverer dataløsninger og systemer for kommunikasjon og logistikk, det utvikler ikke utstyret selv.
UTVIKLING
I 1995 ble Statens Datasentral A/S (SDS) kjøpt opp av Posten, med formål å modernisere posttjenestene. SDS hadde en lang historie som leverandør av IT-tjenester til norsk offentlig sektor. Det ble dannet så tidlig som i 1972 med navnet Statens Driftssentral. I 1986 ble det omorganisert til et statlig eid aksjeselskap og fikk navnet Statens Datasentral.
I Norge skjøt bruken av elektronisk kommunikasjon fart, postbudenes rolle var plutselig usikker. Selskapet som skulle sørge for at posten hang med i utviklingen fikk i 1997 navnet Posten SDS A/S. Det skulle lede den kraftigste omstillingen Posten hadde vært med på.
OUTSOURCINGSBØLGE
I 2001 ble selskapet etter en sterk vekst omorganisert og fikk navnet ErgoGroup. Posten var da bare en av kundene, kundemassen besto av en rekke offentlige og private virksomheter. Svært mange hadde begynt med outsourcing av driften av IT-systemene sine og andre kontortjenester. ErgoGroup kunne tilby å drifte og utvikle store og avanserte datasystemer. Med ett var det landets nest største IT-selskap, og det vokste stadig.
LOKOMOTIVFØREREN
Siden 1997 har Per Andersen stått ansvarlig for utviklingen av selskapet, inntil han uventet gikk av i midten av januar. - Vi så at brevtjenestene avtok til fordel for de elektroniske. Min oppgave var blant annet å levere de beste IT-tjenestene til Posten til en markedsmessig riktig pris, slik at Posten fortsatt var på banen, sier eksadministrerende direktør Per Andersen.
For å greie det var ErgoGroup ifølge Andersen avhengig av å øke omsetningen betydelig. Utvikling av nye systemer krevde stor satsing og dermed stort salg. Det var nødvendig å tenke seg et kundegrunnlag langt utover Posten.
Fra SDS fulgte en stab med kompetente IT-folk, nå gjaldt det å finne de løsningene som skulle til for moderniseringer. Ledelsen satte seg som mål å øke omsetningen fra 800 millioner kroner til to - tre milliarder kroner over to - tre år.
- Et hårete mål, ler Andersen og tenker på forutsetningene for å nå en slik vekst. Som et statlig eid selskap hadde det ikke spesielt attraktive lønninger å tilby de beste hodene, samtidig var Norge midt i dot-com-bølgen, og IT-folk kunne forlange det meste. Gode utviklingsmuligheter og fleksibilitet - som blant annet muligheten til å sitte hjemme å jobbe - gjorde at de maktet å holde på spisskompetansen og å utvikle den.
Kontraktene ble halt i land, og ErgoGroup splittet seg stadig opp i nye datterselskaper, alt etter virksomheter. 60 prosent av kontraktene går nå til virksomheter utenfor Posten Norges område.
BRED KUNDEPORTEFØLJE
I dag har selskapet blant annet ansvaret for økonomistyringssystemene til Oslo kommune gjennom datterselskapet ErgoEphorma. 73 kommunale virksomheter og 3000 ansatte bruker det samme økonomi- og regnskapssystemet.
Det har utviklet et system for Rikstrygdeverket for å redusere papirbruken som gjør at norske leger skal kunne sende helseopplysninger sikkert over Internett. Løsningen skal erstatte 3,5 millioner papirblanketter som sendes trygdeetaten hvert år.
ErgoGroup fikk også oppdraget med å utvikle smartkort for Norsk Tipping til spill via Internett. Dette er et konsept som er utviklet av høyteknologiselskapet Buypass, som eies i fellesskap av Norsk Tipping og ErgoGroup. Selskapet ble etablert høsten 2001 og er en videreføring av et flerårig samarbeid de to selskapene mellom. Ifølge Andersen ville utviklingen av dette konseptet ikke vært mulig å gjennomføre for ErgoGroup alene.
Buypass oppgave er å bygge en landsdekkende åpen infrastruktur for sikker betaling og sikker identifisering basert på bruk av smartkort, elektroniske penger og elektronisk ID. Smartkortet skal kunne brukes til kontant elektronisk betaling, kryptering, identifisering og signering i forhold til en rekke tjenester. Via ett og samme kort kan brukerne for eksempel spille og hente ut gevinster fra Norsk Tipping, benytte seg av Posten Norges elektroniske tjenester, eller bruke kortet som elektronisk lommebok. Rundt 80.000 bedrifter i Norge benytter i dag Buypass sitt smartkort med digital signatur.
MAXBO-LØSNING
Gjensidige Nor Forsikring, Siemens, Norges Bank, Bertel O.Steen, Statens lånekasse for utdanning og Løvenskiold-Vækerø er også blant kundene til ErgoGroup. Etter hvert som de har tatt over driften av deler av selskapene har de også knyttet IT-folkene i disse bedriftene til seg. I dag teller selskapet nesten 2000 ansatte.
For Løvenskiold-Vækerø har ErgoGroup og datterselskapet ErgoIntegration tatt over IT-driften for selskapet, og tidligere IT-ansatte i byggevareselskapet har fått ny arbeidsplass. IT-driften innebærer blant annet ansvaret for driften av butikkløsningene til byggevarekjeden Maxbos 17 butikker. Det omfatter logistikksystemer for lager og kassesystemer for den enkelte butikken.
- ErgoGroup har hatt ansvaret for det nyutviklede butikkonseptet Hands Norge i halvannet år. Det er et kostnadsbesparende system, som alle butikkene bruker. Vi er svært fornøyd med ErgoGroup sine tjenester. De er raske til å gi tilbakemeldinger dersom noe skulle gå galt, sier IT-koordinator for Maxbo-butikkene, Cato Frøsanger.
OFFENSIV STRATEGI
Til tross for at ErgoGroup hadde en kontinuerlig vekst frem til 2002 da markedet mer eller mindre datt sammen, mener Andersen det ikke går an å stoppe opp. Han vurderer konkurransen om markedet som beinhard, samtidig som det skjer store strukturendringer i samfunnet.
- Konkurransen medfører et kontinuerlig prispress. For å holde posisjonen og beholde kompetansen må vi satse på vekst gjennom nye markeder. Norge er for lite, vi må se hele Norden som vårt marked, sier han og viser til nisjeoppkjøp i Sverige og i Danmark.
Satsingen innebærer også tilbud om tilgjengelighet for kunden døgnet rundt og forslag om stadig nye konsepter. For eksempel utviklet ErgoGroup sammen med Skattedirektoratet tilbudet om å sende selvangivelsen på Internett.
EDB Business Partner er i dag størst i markedet, ErgoGroup kommer på annenplass. IBM og Hewlett Packard er også med blant de store.
POSTVERK UTEN POSTBUD?
IT-baserte tjenester utgjør i dag 12 prosent av Posten Norges omsetning, og det øker. Elektroniske løsninger overtar mer og mer for samhandling som før gikk via tradisjonell postgang. Utfylling av skjemaer som offentlige papirer, søknader om lån, bestilling av forsikring og opptak til skole kan skje elektronisk. Utvikling av bruk av elektronisk signatur, eBrev og eFaktura har gjort at det norske postverket i øyeblikket er blant de mest moderne i verden.
- Dermed graver dere vel postbudenes grav også?
- Nei, men vi kan ikke bare stå å se på at posten slukker lyset. I dag kan kundene velge mellom å bruke elektroniske eller fysiske tjenester på en rekke områder. Dessuten er postbudene sentrale når det gjelder den økende bruken av netthandel. Postbudene er nødvendige for å ha et godt logistikk- og distribusjonsnett, enten fysisk eller elektronisk, sier Andersen.
Med eller uten fysiske postbud er visjonen til Posten Norge å ha verdens mest fremtidsrettede posttjeneste. Norske regler gjør at under 20 prosent av postverkets virksomhet er konsesjonsbelagt. Resten er det åpen konkurranse om, og ErgoGroup konkurrerer i bøtter og spann. Det er nå fire store aktører på det europeiske markedet, med Den tyske posten som det største. Så vel det tyske som det nederlandske postvesenet er inne på det norske postmarkedet.
- Vi må jo respektere loven om konkurranseutsetting. Men man kan jo spørre seg om klokskapen i det, når en av våre viktigste oppgaver er å hjelpe Posten med moderniseringer, sier Andersen.
MÅLET TOPPEN
Som resten av IT-bransjen måtte også ErgoGroup tåle en nedgang i ordreinngang og omsetning i 2002, en utvikling som fortsatt inn i 2003. Rundt 300 ansatte ble fjernet i løpet av halvannet år, en del gjennom oppsigelser. Ett av datterselskapene, Bluegarden, ble solgt, og virksomheten spisset.
- Men i siste kvartal av 2003 tok ordreinngangen seg opp, og nå er vi i forhandlinger om mange nye ordrer. Vi er rimelig optimistiske for 2004. Vi følger med på det som skjer, og vi er med i diskusjonene om de store kontraktene, sier Andersen.
Han poengterer at det ikke er snakk om å slippe bremsen før kontraktene er halt i land. Andersen ser likevel for seg en viss oppbemanning.
USIKKER STEMNING
De ansatte er mindre fornøyd med måten nedbemanningen ble gjennomført på. Hovedtillitsvalgt for klubben til El & IT-forbundet i et av de største datterselskapene, ErgoIntegration, Per Atle Pedersen viser blant annet til varslede rettssaker i forbindelse med oppsigelsene i fjor. Han påpeker at vanlige ansiennitetsregler ikke ble fulgt.
Det har tidligere vært stor rift om jobbene i selskapet.- Folk har jobbet her fordi de trives, og selskapet har vært et av de mest spennende i markedet. Etter det som skjedde i høst er stemningen ikke så entydig, sier Pedersen.
- Hva mener du om at administrerende direktør Per Andersen sluttet på dagen?
- Vi opplevde Per Andersen som en toppleder som ville bygge ut selskapene i ErgoGroup, og vi håper at hans avgang ikke innevarsler en ny retning. Vi ønsker mange spennende og trygge arbeidsplasser i de ulike selskapene i ErgoGroup, sier Pedersen.
Etter syv år med nesten kontinuerlig vekst og etablering av ErgoGroup som et av landets aller største IT-selskaper, sa administrerende i januar plutselig takk for seg.
- Hovedbegrunnelsen er uenighet mellom meg og styret om strategien for å utvikle selskapet videre. Det har bygget seg opp over tid og det har jeg valgt å ta konsekvensen av, sier han til Økonomisk Rapport. Andersen vil ikke gå inn på hva uenighetene består i. Det vil heller ikke styreleder og konsernsjef for Posten Norge, Kaare Frydenberg.
Men etter det Økonomisk Rapport erfarer dreier det seg om forskjellig syn på hvor nært knyttet ErgoGroup skal være til Posten Norge.
Andersen avviser at det er noe dramatisk i avgangen. Han skal fortsette som rådgiver for Posten og ErgoGroup, etter at han har hjulpet viseadministrerende direktør i ErgoGroup, Kaare Østgaard inn i stillingen som konstituert sjef for selskapet. Han går ned i lønn i tråd med sitt mer begrensede ansvar. I 2002 hadde han vel 1,5 millioner kroner i lønn og bonus, samt en pensjonsavtale på 65 prosent av dette.
Andersen sier han er sliten og at han allerede i høst begynte å vurdere å trappe ned. - Jeg har lagt ned utrolig mye energi i å bygge opp dette selskapet, jeg er redd jeg ikke har det overskuddet som kreves for å fortsette med stadig nye ideer. Nå vil jeg ha litt tid til familie og fritid. Det er viktig å gjøre noe annet enn bare å jobbe. Du gjør en dårlig jobb i lengden hvis du ikke har noe annet, er hans råd.
Sånn sett blir det kanskje mer farlig å være hjort eller annet vilt fremover. Den avgåtte datasjefen er en habil jeger, men har hatt liten tid til jakt i denne tiden. Nå skal geværet pusses og formen trimmes. I tillegg venter påsketur med fruen til Hawaii.
FRA JERN TIL HJERNE
ErgoGroup holder hus i historiske omgivelser. Midt i den nye Nydalsbyen i Oslo, og i de gamle hovedkontorene til Det Norske Spigerverk, har det hovedkvarter. Der jobber nærmere 1000 ansatte, et nesten like stort antall er spredt rundt i landet for øvrig.
Utviklingen fra et tungt industriområde til et hypermoderne datasenter foregikk ikke uten dramatikk. Etter at ErgoGroup hadde flyttet inn i 1998 ble bygging av en ny T-banelinje satt i gang under de gamle spigerverklokalene. Sprengningen pågikk for fullt, den nyinnflyttede databedriften ba tynt om at det måtte foregå med en viss varsomhet med tanke på alle serverene som kunne klappe sammen. Løsningen ble at sprengningsbasene ble invitert inn for å se hva slags effekt sprengningen hadde på datautstyret. Etter det gikk det roligere for seg.
- De fleste er fornøyd med beliggenheten i dag, det er trivelig og vi kommer rett opp fra T-banestasjonen, sier den avgåtte toppsjefen.
ERGO GROUP | |||
Millioner kroner | 2001 | 2002 | Endr. |
Omsetning: | 2.530 | 2.900 | 14,60 % |
Driftsresultat | 188 | 130 | 30,90 % |
Resultat før skatt | 127 | 46 | -63,80 % |