Polets nettsatsing: Treg start

Publisert: 15. september 2003 kl 16.07
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Fortsatt er det mange som ikke vet om muligheten til å bestille favorittvinen over nett, og få den levert på døren.

Selv om det er utkant-norge som er mest kjent med fjernhandelsløsningen til Vinmonopolet, så er det kunder i Oslo og Akershus som er de som bruker tjenesten mest. Det registreres mellom 700 og 800 kunder hver måned, og kundene kjøper i gjennomsnitt 7 flasker per handel. En gjennomsnittlig ordre er i underkant av 1.000 kroner, og bedrifter står nok for en del av denne omsetningen.

E-HANDELSLØSNING

Vinmonopolets e-handelsløsning ble lansert i juni 2002, men prosessen med å utvikle tjenesten startet allerede høsten 2000.

- Vi hadde et ønske om å legge ut informasjon, slik som prisopplysninger på nettet. Det var flere aktører som allerede gjorde dette, og vi ønsket å få det inn på vårt eget område. Forskriftsendringen i august 2000 innebar at vi dersom vi ønsket å legge prislisten på nett også måtte tilrettelegge for en e-handelsløsning, sier Kristin Kjøge Jansson, salgsjef for e-handel i Vinomonopolet.

I tillegg til netthandelsløsningen har de også bygget opp et kundesenter som skal ta vare på alle kundene. Kundesentret tar også i mot bestillinger per telefon.

- Lagerstyringen, ordresystemet, økonomidelen og hele logistikken var ny. Vi har ny telefoniløsning for denne delen, og strukturen rundt webshoppen ble etablert, sier Jansson.

Saken fortsetter under annonsen

Det er i dag 19 ansatte i fjernhandeldelen, hvorav 8 er ansatt ved kundesenteret. Fjernhandel har om lag 2.500 varer inne på lager oppe på Stovner i Oslo. Kundene kan bestille fra hele listen på 6.500 produkter, og de i Oslo og Akershus kan få varene levert direkte på døren.

Jansson har fått mange positive reaksjoner.

- Vi får positiv tilbakemeldinger på siden vår. Det sies blant annet at det er lett å finne frem, enkelt å navigere og at det ikke er forstyrrende elementer på siden. Men volumet fra netthandelen er noe lavere enn hva vi hadde trodd, sier Jansson. Hun kan fortelle at fjernhandelsdelen omsetter for rundt 3 millioner kroner i måneden, og at halvparten av dette kommer fra nettbutikken, og den andre halvparten fra telefonbestillinger.

De håper nå å få mer av handelen over på nettet.

- Akkurat som vi går mer og mer over til selvbetjening på utsalgene, ønsker vi at flere og flere skal benytte selvbetjening på fjernhandelen, det vil si at de bruker nettbutikken, sier Jansson.

Fremover her planene nå først og fremst å drifte systemet tilfredstillende.

- Vi har økning hver måned og fokuset er å sørge for at systemet fungerer. Det viktige for oss er at kundene opplever at den tekniske delen og vareflyten fungerer som forventet, forklarer hun. Vinmonopolet driver ikke selve løsningen selv. Alle it-tjenester er outsourcet ut av selskapet.

Saken fortsetter under annonsen