Aker Yards, Helsingfors, Finland.

Planlagt for flere år siden

Publisert: 14. mai 2009 kl 09.56
Oppdatert: 15. mai 2009 kl 12.43

Rett før påske slo salget av fem selskap fra Aker Holding til datterselskapet Aker Solutions ned i markedet og regjeringen som en bombe. Siden har det bare vært bråk. Men nå sier konsernsjef i Aker Solutions Simen Lieungh at de omstridte transaksjonene har vært planlagt i over tre år.

- Denne planen har vi hatt i lang tid. Vi startet planleggingen av transaksjonene i 2005/2006, sier Lieungh til Ukeavisen Ledelse.

Selskapene Akers Solutions kjøper er Aker Oildfield Services, Aker DOF Deepwater, Odim ASA, Midsund Bruk og Aker Clean Carbon.

- På denne måten fyller vi selskapsporteføljen vår med teknologi, som gjør oss i stand til å gjennomføre de planene vi satte oss i 2005, sier Lieungh.

Verden trenger mer olje og gass. Men den ligger på stadig dypere vann, i harde klimatiske strøk.

- Ultradypt, i hard og kaldt klima, sier Lieungh.

- I Aker Solutions har vi konsentrert oss om store havdyp. Selv om oljeprisen nå er nede i en bølgedal, kommer disse feltene til å bli bygget ut framover, sier han og utdyper kjøpet av selskapene fra Aker Holding slik:

Saken fortsetter under annonsen

- Det vi har gjort nå er å kombinere den maritime kompetansen vår, med undervannssystemer, subseabrønner og vedlikehold. Spesielt Aker Oildfield Services, et av selskapene vi tar over, har teknologi til å gjøre dette, sier Lieungh.

Han mener transaksjonene er posisjonering for utviklingen og markedet på dypt vann som virkelig kommer i 2001,2012 og 2013.

- Vi tenker langsiktig.

- Sånn tenker vi, så får vi litt juling på veien, men det endrer ikke de langsiktige planene, sier han og er overbevist om at Akers Solutions kommer til å levere i henhold til planene når den tid kommer.

Har dere et kommunikasjonsproblem i Aker?

- Jeg føler vel at vi ikke har fått signalisert dette ordentlig. Men det er en del forutinntatte holdninger ute og går. I media er jo disse selskapene omtalt som søppel. Hadde disse transaksjonene skjedd for to år siden hadde det ikke blitt så mye bråk, sier Lieungh.


Saken fortsetter under annonsen