Ping-pong, saccosekk og pc

Publisert: 21. september 2009 kl 15.13
Oppdatert: 21. september 2009 kl 15.17

Pause med Ping-Pong. Marius, Trond, Frans og Anders jobber i it-selskapet Trolltech. Dagene tilbringer de foran pc-en, hvor de utvikler Linux-baserte utviklingsverktøy for programmerere. Innimellom slagene tar de pause for å få blodomløpet til hjernen og beina i gang, med ping-pong.

Gratis program.

Midt i Oslos nye bydel, Nydalen, ligger det norske selskapet som har tatt opp kampen om levering av software med selveste Bill Gates og giganten Microsoft.

- Vårt mål er å bli et globalt ledende programvareselskap. Det sier administrerende direktør og en av gründerne av Trolltech, Eirik Chambe-Eng. Selskapet er på god vei mot målet. Omsetningen har økt med rundt 40 prosent i året siden 2001. Målet er å vokse like mye framover også.

- Hvilken farge vil du ha? spør Chambe-Eng etter å ha vist vei inn i det kreative rommet, i glasshuset der Trolltech holder hus. Oransje, limegrønn, svart, rød, noe for en hver sinnsstemning.

Han peker på saccosekker.

Det eneste som befinner seg i rommet, bortsett fra noen kosedyr som tilhører et og annet barn som er med far eller mor på jobb, en tavle til gode og dårlige ideer og et lite bord, er saccosekker i glade farger.

Saken fortsetter under annonsen

- Oransje.

Eirik Chambe-Eng velger svart.

Fra saccosekken begynner han å forklare Trolltechs rare forretningsmodell. Selskapet tjener penger på programvare som legges ut gratis, på internett! Stikkordet er såkalte åpne kildekoder.

Det betyr at oppskriften bak programvaren ligger åpent ute på nettet og kan lastes ned uten at det koster et øre. Hvem som helst kan boltre seg med Trolltechs programvare.

Det gjør de til gangs, over hele verden, i titusentall, døgnet rundt.

Og ikke bare det.

Nerdene der ute kommer med tilbakemeldinger om mangler og forslag til forbedringer i bøtter og spann, gratis det også, hver eneste dag. Det betyr at datafreaker kloden rundt er med og videreutvik­ler programmene Eirik Chambe-Eng og hans folk har funnet opp.

Saken fortsetter under annonsen

- På denne måten kommer vi raskere ut med en ny versjon av programvaren. Den oppdateres hvert døgn. Hver natt legger vi ut siste versjon, forteller Chambe-Eng.

Trolltechs programvare har blitt en standard innen Linux.

Qt er verktøy for plattformuavhengig programvareutvikling, og kan brukes på alle operativsystemer. Det fungerer like bra på Windows, Macintosh og Linux. GoogleEarth er blant annet laget med Qt.

Qtopia er bygget på Qt, og er et ferdig system, en komplett løsning for mobile enheter som bygger på Linux. Trolltech leverer blant annet programvaren til Mo­torolas smart-telefoner. Hvor Qtopia styrer alt man ser på skjermen til mobiltelefonen. Motorola er verdens nest største leverandør av telefoner.

Forutsetning.

Det er en forutsetning som gjelder for de som bruker gratisbilletten, åpen kildekode. Alle som videreutvikler og tilpasser Trolltechs programvare må også legge det de lager gratis og åpent ut på nettet, slik at andre igjen får de samme rettigheter som de selv fikk da de tok i bruk Trolltechs programvare.

Heldigvis for Trolltech er det ikke alle som er interessert i å dele sine hemmeligheter med andre uten videre. Vil de ikke det, må de betale for Trolltechs programvare.

Saken fortsetter under annonsen

75 prosent av it-selskapets inntekter kommer fra kommersielt salg av lisenser, eller rettigheter til å bruke og videreutvik­le programvaren.

Trolltech er det eneste børsnoterte it-selskapet i Norge som baserer seg på åpne kildekoder. Stikk motsatt av konkurrenten Microsoft, som ikke deler sine hemmeligheter med noen.

Framtiden.

Åpne kildekoder er framtiden i it-verdenen. Det er Chambe-Eng overbevist om.

- Kan ikke folk bare stjele og kopiere så mye de vil?

- Nei. Programutvikling er et håndverk, gjort av dyktige folk. Det er som et kollektivt forfatterskap. Det finnes mange bøker i verden, men det er ikke bare å kopiere en bok en annen har skrevet og bli forfatter, sier Chambe-Eng.

Han er like overbevist om at åpen kildekode er grunnen til Trolltechs suksess.

Saken fortsetter under annonsen

Dagens Trolltech ble unnfanget i Trondheim på begynnelsen av 90-tallet av studiekameratene Eirik Chambe-Eng og Håvard Nord.

Det ble et vanskelig svangerskap og en trang fødsel. Ingen ville investere penger på ideen.

- Vi søkte Statens Nærings- og Distriktsutviklingsfond, SND, om støtte i starten. Vi søkte to ganger til og med. Svaret vi fikk der var: Skaff dere ordentlige jobber, gutter, nå mens det er gode tider.

Akkurat den uttalelsen husker Eirik Chambe-Eng godt.

De inngikk sponsoravtaler med egne ektefeller, henholdsvis en sekretær og en sykepleier, isteden.

- De skulle fø oss i to år. Det var avtalen. Hvis vi ikke greide å tjene penger i løpet av den tiden, skulle vi gi oss, sier Chambe-Eng.

De greide det, innen fristen. Siden har salget gått bra, og etter hvert strykende, men overskuddet har det vært så som så med. I fjor ble underskuddet nesten 47 millioner kroner. Blant annet har 80 nyansatte kostet sitt.

Saken fortsetter under annonsen

De startet med to tomme hender. Penger til markedsføring hadde de ikke. Men ved å tilby det de laget åpent og gratis på nettet, ble det markedsføring så god som noen.

- Åpen kildekode skaffet oss kunder. Vi hadde ingen annen markedsføring de første fem årene.

Rockestjerner.

Åpen kildekode skaffer selskapet også nye medarbeidere. I startfasen rekrutterte de fra vennegjengen ved NTH, men nå må de utenlands. I Norge er det vanskelig å finne den riktige kompetansen.

- Vi rekrutterer mange av de som henvender seg til oss med forslag til endringer og forbedringer ute i verden.

Chambe-Eng vet nøyaktig hva han ser etter, når han leter etter nye folk: Lidenskap.

- De må være lidenskapelige.

- Og hvordan er man lidenskapelig i dataverdenen?

- Det ser vi på kroppsspråket, det lyser liksom i øyene på folk. De graver seg ned i detaljer, sier han.

Dedikerte, med andre ord. For Chambe-Eng er overivrige ansatte et større problem enn umotiverte.

- For noen år siden måtte vi forby helgejobbing, mange rett og slett møtte veggen og ble utbrente, forteller han.

De ansatte kommer fra mange land. Og det er ikke vanskelig for Trolltech å rekruttere.

- Vi er nesten rockestjerner innenfor Linux-miljøet. Vi har en slags heltestatus. Mange synes det er stas å jobbe her, sier Chambe-Eng.

Til sammen jobber folk fra 22 nasjoner under samme tak i Nydalen. På jobben snakker alle engelsk.

I Trolltech kan de alt om papirmølla en utlending som vil jobbe i Norge må gjennom.

- Vi har et apparat for å ta i mot arbeidskraft fra andre land. Vi har lært å håndtere UDI, og alle som begynner her sendes på norskkurs.

Trollting og trolldager.

Trolltechs firmaverdier er sammenfattet i seks punkter. Mennesker og godt arbeidsmiljø er punkt nummer en.

Chambe-Eng forteller om allmannamøter eller Trollting hver 14. dag, der alle ansatte informeres om selskapets gjøren og laden. Om temadager, Trolldager, et par ganger i året, en blanding av faglig og sosialt samvær. Så følger listen med rettferdighet og etikk i arbeidet.

- Vi er veldig bevisst at vi som ledere lever etter disse verdiene, sier han.

Excellence, eller best mulige produkter og innovasjon, kommer som nummer tre og fire, før lidenskap og humor som punkt nummer fem.

- Vi skal ha det gøy på jobb. Hvis noen jobber med noe de brenner for, blir resultatet best. Det er vår jobb som ledere å la ansatte velge litt selv.

Siste punkt på lista er læring.

- Jeg pleier å si, gjør så mange feil dere kan, bare ikke gjør den samme feilen to ganger.

De ansatte har vært med å bestemme hvilke verdier bedriftskulturen skal bygges på.

I tillegg til felles verdier, som også har gitt navn til hvert sitt møterom hos Trolltech, skaper it-bedriften lojalitet til de ansatte ved å gjøre dem til medeiere i egen bedrift. De ansatte får tilbud om å være med i et opsjonsprogram. Til sammen eier de to gründerne og staben bortimot 50 prosent av selskapet.

Kappløp.

Største utfordring for Trolltech framover er å takle voksesmertene. Det koster å øke staben med 50 prosent i løpet av et år, og ytterligere 20 prosent i år.

Den andre store utfordringen er å vinne det mobilkappløpet som pågår. Konkurrentene er gigantene Symbian og Microsoft.

- Smarttelefonene blir en større og større del av mobilmarkedet. Vårt mål er å etablere Qtopia som en standard, markedsføre og etablere merkenavnet og vinne den kampen, sier Chambe-Eng.

Markedsføringen skjer på messer, konferanser, der hvor bransjen møtes, over hele verden. Og da gjør Eirik Chambe-Eng og ledelsen i Trolltech hjemmeleksen sin først.

- Det er viktig å skjønne de forskjellige kulturene, sier Chambe-Eng, og forteller fra Japan der Trolltech gjorde sine første Qtopia-avtaler.

- Jeg leste at i møte med japanere skal de viktigste personene sitte på hver sin side av bordet, på midten. Jeg skulle sitte med ansiktet mot døren, en gammel krigerholdning, forteller han.

- En annen ting er at japanerne aldri har møter en-til-en, legger han til. Det er viktig å kunne kodene.

Globalt ledende programvareselskap er målet.

- Det er vanskelig å spå om framtiden, men det vi synes er spennende, er at vi er verdensledende i et par nisjer, sier Eirik Chambe-Eng.

Og fjerde kvartal i år skal bunnlinjen gå i pluss.

Det lover han.