Perspektiv 2004 Reiseliv - Forventer oppgang

Publisert: 20. januar 2004 kl 11.11
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Knut Almqvist minner om at SARS-frykten og Irak-krigen er over, og at virkningen av 11.september er enda mer på avstand. Dessuten går næringslivet bedre i de land vi tradisjonelt får flest turister fra. Men viktigst er det at næringslivet går bedre i Norge og at nordmenns privatøkonomi er blitt bedre. Det betyr at de bruker mer penger på å reise i eget land og på å spise og drikke ute.

- Nordmenn står for 70 prosent av omsetningen i reiselivet, poengterer RBL-sjefen, som tror at den veksten som måtte komme vil være jevn i hele landet.

Utlendingene la igjen 10 prosent mindre i kongeriket i 2003 enn i året før. Hvis kronen styrkes vil vi fortsatt få færre besøkende fra disse landene. Det blir for dyrt for dem å reise i Norge. Avbestilling av faste reiser til Norge på grunn av den nye røykeloven som trer i kraft 1. juni er et annet faresignal. Det gjenstår å se om også turoperatører vil boikotte landet på grunn av den loven.

UTFORDRER REGJERINGEN

- Det er viktig at myndighetene starter store informasjonskampanjer internasjonalt for å selge inn positive elementer som overskygger den negative omtale røykeloven har gitt oss, sier Almqvist.

Almqvist hevder at reiselivsnæringen selv bidrar med mer penger til markedsføring av Norge i utlandet enn det myndighetene gjør.

- Slik bør det ikke være. Det er en nasjonal oppgave fordi det er Norge som nasjon som frembyr seg som et reisemål. Hele nasjonen nyter godt av at vi har et positivt omdømme i utlandet, sier Almqvist.

Saken fortsetter under annonsen

Myndigheten har bevilget 92 millioner til den type markedsføring i 2004. Det er 23 millioner mindre enn i 2003. Almqvist ber om at de i det minste får 115 millioner.

Svekket krone merkes godt hos dem som tar i mot skiturister. Turistsjef Gunn Eidhammer i Hemsedal venter ny rekord, og Trysils turistsjef, Stig Kvebæk, bekrefter fremgang. Billigere norsk krone har fått svenskene og danskene til å strømme til norske vintersportssteder igjen. Der treffer man også på flere nordmenn i løypene enn året før. Nordmenn vil også legge igjen mer penger hos reisebyråene. Reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i HSH regner med bedring for byråene i 2004 fordi nordmenn ser lysere på egen økonomi. Han viser til at bilsalget øker, og det er alltid et godt tegn for feriesalget. Særlig vil fullprismarkedet øke. Ny trend er lange ferier - åtte uker - kombinert med fjernjobbing.

Også charterbransjen ser lysere på livet. Startours daglige leder, Sverre Høven, forventer vekst og positivt resultat neste år.

- Vi regner med lavere kostnader fordi kapasiteten blir redusert, sier han.

Konkurransen fra billigfly er kommet for å bli, mener Høyen, men han regner med at charterturene vil bli rimeligere. Derimot blir det færre av de billigste tilbudene, «last minute»-reisene. Høyen tilføyer at det er undervurdert at det faktisk finnes en del reisende som ikke er så opptatt av prisnivået.

- Vi må bli flinkere til å prise riktig. Pris og produkt henger sammen, sier Høyen.

Han fastslår at markedet blir mer individualisert og tilbudene mer fleksible. Bransjen utvikler flere menyer der man kan velge bort elementer. Men fremdeles vil barnefamilier velge tradisjonelt. Lederen av landets største charterbedrift regner med at det vil bli 850.000 charterreiser fra Norge til neste år, mot 835.000 i 2003.

Saken fortsetter under annonsen