Perspektiv 2003 - Oljen: Uklart bilde

Publisert: 17. februar 2003 kl 15.11
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Mens mye av fokuset i disse dager er på den internasjonale oljeprisen, markerer norsk oljeindustri dette året med en noe negativ utvikling: Den laveste leteaktivitet siden oppstartsåret 1967.

-Lav aktivitet og høy oljepris har aldri skjedd før. Vi er ved et veiskille hvis vi ikke foretar oss noe på rammebetingelsene, advarer Finn Roar Aamodt, administrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Til tross for den høye oljeprisen, ligger letenivået relativt lavt på grunn av beslutninger som er tatt tidligere samt faktorer som høye skatter, høye kostnadsnivå, begrenset lete-areal og mangelfull teknologisatsing.

-Industrien må få tilgang på mer lete-areal, sier han.

HØYT SKATTENIVÅ

Samtidig må Norge senke skattene til et nivå som er sammenlignbart med land med tilsvarende leteprospekter som Norge. Dagens nivå baserer seg i altfor stor grad på gigantprosjekter, som ikke lenger dominerer sektoren, mener Aamodt.

Men det er særlig kostnadsnivået som bidrar til å hemme videre satsing på leteaktiviteter.

Saken fortsetter under annonsen

-Kostnadsnivåe er kanskje det største problemet vårt, sier Aamodt.

Kostnadene drives av en kombinasjon av høye lønninger og høyt ambisjonsnivå når det gjelder ytre sikkerhet kombinert med høy rente og sterk krone, mener han.

-Industrien må gå i seg selv når det gjelder kostnader og effektivitet, mens partene i arbeidslivet må se at den lønnspolitikk de bedriver eroderer bransjen. De sager grenen de setter på, sier Aamodt.

Både myndigheter og selskapene selv må også i større grad se på samlet satsing på teknologi, ifølge OLF-lederen.

PRISUTVIKLINGEN

Oljeprisen lå på 31,2 dollar per fat på New York Mercantile Exchange ved utgangen av fjoråret. I snitt lå prisen i fjor på 26 dollar per fat.

Hvis Irak-situasjonen holdes utenfor, bør snittprisen på olje ligge på 23 dollar i 2003 basert på moderat etterspørsel, OPEC-samarbeid, lavt tilbud fra land utenfor OPEC og oppbygging av lager, ifølge Morgan Stanley. Hvis en krig mot Irak finner sted og oljeproduksjonen der stoppes uten å bli erstattet av alternativ produksjon, vil fatprisen ligge over 30 dollar i år, mener selskapet. Hvis Irak-krisen avgjøres uten krig, vil trolig prisen ligge tre til fire dollar lavere enn i dag, mener Morgan Stanley.

Saken fortsetter under annonsen

OPEC satser nå blant annet å kompensere for redusert eksport fra Venezuela, som har vært rammet av streiker i oljesektoren og andre deler av økonomien.