Perspektiv 2003 - Kronen: Fortsatt Sterk

Publisert: 17. februar 2003 kl 15.08
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Den norske kronen vil trolig vise fortsatt sterk vekst i første halvdel av 2003, men deretter svekkes noe. For hele året vil kronen vise vekst, men mindre enn fjoråret, spår norske og utenlandske eksperter.

-Vi regner med at kronen vil gjøre det bra i første halvdel, men gi opp noe av gevinsten i andre halvdel på grunn av den geopolitiske spenningen og oljeprisen, sier valutaøkonom Stephen Jen i Morgan Stanley til Økonomisk Rapport.

Han regner med at dollaren vil ligge på under 6,9 kroner i første halvdel og rundt 6,9 i andre halvdel, mens euroen bør koste 7,2 kroner i første halvdel og 7,5 i andre halvdel av året.

STYRKET; SÅ SVEKKET

Sjeføkonom Øystein Dørum i Den norske Bank mener kronen vil styrkes noe de neste tre til seks månedene, men svekkes deretter. Sjeføkonom Steinar Jul i Nordea spår en lignende utvikling.

-Den norske kronen er et godt, langvarig kjøp, ikke bare for garderingshensikter i disse usikre tider, sier Jen.

Norske politikere kommer trolig til å motstå press for devaluering samtidig som Norges Bank fortsetter å føre en stramm pengepolitikk, spår Morgan Stanley i en ny rapport.

Saken fortsetter under annonsen

Kun en annen valuta - den sørafrikanske randen - har hatt større vekst overfor dollaren og euroen det siste året, ifølge en beregning av 15 valutaer foretatt av International Herald Tribune.

Kronen styrket seg i forhold til dollaren med 22,6 prosent i fjor. Til sammenligning falt dollaren med 15,2 prosent i forhold til euroen.

Når det gjelder euroen, var den norske kronen blant de få valutaer som økte sin verdi i fjor. I tillegg til randen og kronen, var de andre valutaene svenskekronen og den sveitsiske francen, ifølge oversikten fra Tribune.

TAPT KONKURRANSEEVNE

Den høye kronekursen regnes som en av hovedfaktorene bak Norges tapte konkurranseevne. Ifølge konkurranseevne-barometeret til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), falt Norge to plasser fra 2001 til 2002 i stor grad på grunn av den høye kronekursen.

-Kronekurs-effekten kan bli langt mer tydelig for næringslivet i 2003 fordi mange kontrakter skal reforhandles. NHO frykter at for mange bedriftsledere gir opp Norge som lokaliseringsland, og beslutter utflagging av virksomhet. Dessverre er slike beslutninger meget vanskelig å reversere når kronekursen «normaliseres» i etterkant, sier NHOs administrerende direktør Finn Bergesen, jr.

Den sterke kronen skaper bekymring ikke bare blant store eksportører som Norske Skog, men også mange små og mellomstore bedrifter i Norge. Ifølge en undersøkelse gjennomført for Den norske Bank nylig, sorte 26 prosent av små og mellomstore bedrifter at de regnet med alvorlige problemer i 2003 som følge av høy kronekurs. Undersøkelsen ble gjennomført blant 1900 bedrifter med 1 til 99 ansatte i tidsrommet november/desember 2002 av Sentio/Norsk Statistikk

Saken fortsetter under annonsen

MØRE OG ROMSDAL

Problemet er størst i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, hvor den høye kronekursen vil skape alvorlige problemer for mer enn hver tredje bedrift. Minst problem med høy kronekurs har bedriftene i Oslo og Akershus, hvor henholdsvis 20 og 15 prosent av bedriftene svarer det samme. På landsbasis svarer hele 37 prosent av industribedriftene at kronekursen skaper alvorlige problemer neste år, fulgt av reiselivs- og transportbransjen, hvor 32 prosent svarer det samme. Minst problem vil det skape for tjenesteytende næring, med 21 prosent, tett etterfulgt av bygg- og anleggsbransjen med 23 prosent, ifølge undersøkelsen.

Men den sterke kronen betyr ikke bare svekket konkurranseevne, men også lavere prisstigning, hvilket bør gi grunnlag for rentekut, mener Dørum.

-Vi har bare ett rentekutt i vår opprinnelige prognose, men det kan komme flere, sier han.