Perspektiv 2003 - Ferie: Folk fortsetter å feriere utenlands

Publisert: 17. februar 2003 kl 15.16
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Til tross for den tilspissede situasjonen i Irak og Nord-Korea, samt rykter om nye terroraksjoner mot feriesteder, har den delen av norsk reiselivsbransje som promoterer utenlandsturer ingen tro på at nordmenn og kvinners utenlandsiver vil avta i år.

- Vi tror at terrortrusler i stadig større grad blir akseptert av folk og at de ikke tas så alvorlig, sier reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i Handelens- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, HSH. Med en fortsatt sterk krone, rentefall og en femte ferieuke ser han forholdsvis lyst på inntjeningsmulighetene i året som akkurat har startet.

MER THAILAND

Forsdahl regner med en omsetningssvikt på maksimalt ti prosent i forhold til fjoråret og en avskalling på tilsvarende ti prosent av landets utsalgssteder. I 2002 ble det solgt ca 950.000 pakkereiser fra nærmere 600 utsalgssteder.

- Vi er ikke redd for flere terrortrusler. Vi regner med at folk vil være mer forbeholdne med å dra til feriemål i nærheten av Irak, som Tyrkia, Kypros og Egypt en stund. Advarslene fra danske myndigheter om at Thailand var det nye målet for bombeaksjonister har imidlertid ikke ført til noen svikt i Thailandturene, sier han. Thailand er fortsatt et av de mest populære reisemålene.

Charterturer til Middelhavet er også svært populært, cruiseferie øker noe, mens nye feriemål som Latin-Amerika, Afrika og Sri Latin-Amerika også ventes å bli populære.

KONKURSER

Saken fortsetter under annonsen

Reiselivsdirektøren sier han er mer bekymret for om det kommer flere konkurser blant flyselskapene enn redselen for krig og terrortrusler. Han er også redd for at flere norske turoperatører vil bukke under fordi de ikke klarer å legge om til mer lønnsom drift.

Mens turoperatørene tidligere i hovedsak solgte rene reiser, har flere og flere begynt å tilby servicetjenester utover selve reisen. Selskapene tilbyr alt fra blomsterstell, tømming av postkassen, pass av katt til besøk hos bestemor mens de ferierende er borte. Ifølge Forsdahl er det her fortjenestene ligger fremover. De som ikke har skjønt at de må levere mer enn flybillett og reisedokumenter vil høyst sannsynlig dukke under.

KJEMPEÅR

Det er jevnt over stor optimisme blant operatørene som selger utenlandsreiser, og i Prisma forventes det en markant vekst dette året. Til tross for bombeaksjonen på Bali og advarslene mot å dra til Thailand, lanserer selskapet et eget Østenprogram.

- Våre kunder lar seg ikke skremme av terrortrusler.En undersøkelse vi gjorde viste for eksempel at svært få sluttet å reise etter terrorangrepet i New York 11.september 2001, sier informasjonsansvarlig i Prisma, Oddhild Eikrem. Hun mener terskelen for hva som skal til for at folk lar seg skremme blir høyere. Gulfkrigen i 1991 fikk for eksempel mye større følger for reiselivet enn terroraksjonen mot World Trade Center gjorde.

Prisma regner med et økende salg av turer til Østen, høy kronekurs og lav dollarkurs gjør USA stadig mer attraktivt, og europeiske storbyer blir stadig mer populære reisemål. En femte ferieuke gjør også stadig ovale weekender i en europeisk storby populære, sier Eikrem.

NORSK RO

Saken fortsetter under annonsen

Til tross for den høye kronekursen, er det fortsatt ingen panikk å spore i den norske delen av reiselivsbransjen. Administrerende direktør Knut Almqvist i Reiselivsbransjens Landsforening (RBL) regner med et ferieår omtrent på høyde med fjorårets.

Tall for 2002s elleve første måneder viste at norske hotell hadde 15,4 millioner overnattinger, som igjen var en nedgang på en prosent fra året før. Det er spesielt innen kurs og konferanser tallene har vært noe nedadgående, mens rene ferie og fritidsreiser har holdt seg stabilt. Ellers blir det stadig færre utlendinger som satser på en ferie i Norge. Nye tall viser at 71 prosent av hotelgjestene er norske, en prosentdel som øker.

- Vi er spent på hva som vil skje i år. Det gjelder krigsfaren, utviklingen av kronekursen og det gjelder rentenivået. Vi har imidlertid grunn til å tro at renten vil fortsette ned og dermed svekke kronens verdi. Det vil slå positivt ut for oss. I tillegg regner vi med at mange vil bruke sin femte ferieuke i Norge, sier Almqvist.

Han er ikke redd for norsk hoteldød som følge av den sterke kronekursen. - Vi ser at privatøkonomien holder seg, folk fortsetter å feriere. Vi har også stor tro på den store markedsføringen av Norge som Norges Turistråd er i gang med, sier han.