Pass opp, Posten

Publisert: 22. juli 2002 kl 13.26
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Grant Kolnes er norskamerikaner. Født og oppvokst over there. Men helt siden barndommen har han tilbrakt lange sommerferier på familiegården på Vestlandet.

Da han var her i 1998 skjedde det noe som fikk konsekvenser: Grant møtte det norske Postverket. Han hadde vært på shopping - kjøpt gaver til den ene og den andre, og hadde etter hvert så mange kolli at han bestemte seg for å sende dem hjem per post. På amerikansk vis troppet han opp på nærmeste postkontor, oppga adressen og - det var her det fatale skjedde - forventet service. At damen i skranken skulle være blid. Behjelpelig. Og faktisk ta affære. Pakke. Klistre. Fylle ut skjemaer. Få greiene hans av gårde. Og kanskje også smile et par ganger underveis.

Vi skjønner jo alle hvordan det gikk.

ALDRI NEI

Grant ble sendt på hue ut igjen, med en bunke selvklebende skjemaer under den ledige armen - og beskjed om å komme tilbake når han hadde pakka og klistra selv.

- Wow, tenkte Grant. Og sendte varme tanker til sitt hjemland. OK. Så er kanskje ikke United States Postal Services verdens beste servicebedrift heller, men der finnes det i det minste alternativer.

Og slik kom Mail Boxes Etc til Norge.

Saken fortsetter under annonsen

Grant Kolnes allierte seg med sin norske fetter, Harald Dirdal, og sikret seg franchiserettigheten til utbygging av Mail Boxes Etc i Norge. Og nå åpner det første senteret i Oslo - tirsdag fjerde september.

Mail Boxes Etc (MBE) er et nettverk av nærbutikker, eller såkalte business service centers, som skal gjøre hverdagen enklere for små- og mellomstore bedrifter, og for folk flest. Som kanskje har hjemmekontor eller som rett og slett er ute etter god service, komfort og tilgjengelighet. Sentrene tilbyr tjenester og produkter innen posthåndtering, pakking, forsendelser, ekspressfrakt, dør-til-dør levering, kopiering, dokumenthåndtering, e-post, faks - og ikke minst - postboksutleie. Altså - mye av det folk går på Posten for å gjøre. Pluss litt til.

- Dette kan sies å være et moderne postkontor. Og en mulighet for outsourcing av sekretærtjenester for små- og mellomstore bedrifter. Vi tilbyr en komplett kontortjeneste, i tillegg til en mer generell post- og frakthåndtering. Men uansett - vårt motto er aldri å si nei. Vi skal løse kundenes problemer innen vårt forretningsområde så langt det går, og det er nok her vi kan skåre. På bekvemmelighet og service, konstaterer Dirdal.

AMBISJONER

MBE er verdens nest største tjenesteytende virksomhet innen franchising (kun slått av
restaurantsektoren) med totalt 4.429 butikker over hele verden. Det er flere enheter enn McDonalds har på verdensbasis.

Flest finnes, naturlig nok, i USA (3.488), men over 80 land er nå under lisens. I Europa er MBA representert i 10 land med 495 sentre, og Italia topper listen med hele 352 butikker. I Norden er konseptet forholdsvis nytt. Sverige var først ute med et MBE-senter i 1999, og har nå totalt fire. Paul Lederhausen - mannen bak McDonalds i Sverige - er blant dem som sitter på hovedlisensen for det nordiske markedet.

- Men vi har områdelisensen for Norge. Og vi har ambisjoner, lover Dirdal:

Saken fortsetter under annonsen

- 60 butikker i Norge på 10 år, har vi sagt. Det innebærer at vi skal finnes på alle steder med mer enn 10 000 innbyggere og en innbyggertetthet på 1.500 per kvadratkilometer. Og det kan la seg gjøre med et franchisekonsept - effektiv distribusjon er jo en av de store fordelene. Dirdal tror potensialet for konseptet er gigantisk, men uttaler ikke helt tydelig hvorfor. Men han har en troverdig forklaring på suksessen i Italia:

- Det italienske Postverket er dårlig og lite effektivt, sier han.

Og kanskje ikke så innstilt på å yte god, personlig service?

HAR KONKURRENTER

Men Dirdal vokter seg vel for å definere seg som en konkurrent til Posten.

- Jeg tror det passer bra for Posten at vi dukker opp. Vi er jo like mye en partner som en konkurrent. Posten er en av våre mange leverandører, og på en del av våre standardtjenester - frankering for eksempel - er de den eneste. Men vi vil nok bli noe mer kundevennlige enn dem. Og fleksible. For vi har definert noen målgrupper vi skal ha fokus på, og som vi skal yte maksimalt overfor. Posten kan ikke det. De må standardisere fordi de skal betjene alle, sier han.

Men Dirdal kommer ikke akkurat til dekket bord selv om Posten kanskje kan virke som en lett match på noen områder. Han har konkurrenter.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi har mange konkurrenter innen hvert segment - fraktselskapene og kopieringssentre som CopyCat for eksempel. Men ingen andre har alt på ett sted, presiserer han ettertrykkelig. Og med åpenbar tro på seg og sitt:

Budsjettert omsetning for ett senter første året ligger på 2,6 millioner kroner, og deretter ca. fem millioner per år per senter. Det første senteret vil han fortsette å drive selv - som et opplæringssenter for sine fremtidige franchisetakere. Men når disse etter hvert kommer på plass vil 6,8 prosent av deres omsetning havne i hans lomme, som franchiseavgift.

INGEN PANIKK

- For oss er det OK at noen driver med videreforedling av post- og pakkeprodukter. Det bør kunne øke etterspørselen av våre tjenester totalt i markedet, sier Bjørn Langvik, direktør for forretningsutvikling i Posten.

- Dessuten tenker vi jo i samme baner selv. Posten har allerede åpnet to bedriftssentre i Oslo - et på Kolbotn og et i Nydalen - som skal drive med tilsvarende foredling. Og det kommer 30 til i løpet av de neste 18 månedene. De skal primært ligge i næringsparker over hele landet, og ha små- og mellomstore bedrifter som målgruppe. Når det gjelder Mail Boxes anser vi dem som en av våre kunder - en spennende kunde som vi ser frem til å samarbeide med.
Kundene
Den store åpningen er fjerde september. Men Mail Boxes første senter i Norge har allerede noen kunder på lista. Vi har snakket med noen av dem.

Ada Brinchmann, administrasjonskoordinator, McDonalds Norge:
- Dette har lettet min hverdag noe helt enormt. Før ble jeg både skakk og skeiv av all pakking og bæring til Posten. Det er ganske mye materiell som sendes ut til restaurantene våre herfra. Og ikke nok med det - jeg brukte mye tid på å lete meg frem til de beste løsningene i hvert enkelt tilfelle. Var det Posten, UPS, eller hva... Nå ringer jeg bare Mail Boxes som pakker og bærer - og til og med lagrer hvis nødvendig - og velger den beste leverandøren i hvert enkelt tilfelle for meg. Og vips - vekk er det og frem kommer det.

Per Arne Bertheussen, daglig leder, musikkforretningen Filter:
- Jo da. Det koster nok litt mer, men disse folka gjør en god jobb. Henter, sender, ordner og fikser. Vi sender dyrebare ting, instrumenter og utstyr, til kundene våre hele tiden. Og alt haster. For oss er service og pålitelighet utrolig viktig, og der er Mail Boxes bra. Servicen er topp - og ganske annerledes enn Postens kommunale holdning til kunder, må jeg si.

Saken fortsetter under annonsen

En privatkunde, som ønsker å være anonym:
- Det er bra, vet du. Jeg har postboksen min der - får all posten min dit. Passer fint for jeg er så mye på farten. Og kommer det noe tar de kontakt og lurer på om jeg vil ha det sent der jeg er, eller om jeg kommer og henter det senere. Også får man jo postboks på dagen! På Posten må man jo vente i opp til ett år for å få seg en boks.