Partneren som fikk kalde føtter

Publisert: 16. mai 2002 kl 10.48
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er vel ikke vanskelig å forestille seg at vi angrer på det. Vi angrer, samtidig som vi likevel mener vi gjorde en riktig beslutning, sier Nils Petter Aaby i Multiconsult til Økonomisk Rapport. Han var selskapets senior adviser på ingeniørsiden da Multiconsult ble hentet inn av Snøhetta for å vurdere hvorvidt prosjektet var gjennomførbart eller ikke. Dette skjedde rett etter at Snøhetta i 1989 sensasjonelt hadde vunnet konkurransen om å tegne «gjenoppbyggingen» av antikkens store bibliotek i Alexandria.

IKKE IS I MAGEN

- Vi gjennomgikk grunnforholdene, sikkerheten og konstruksjonen, og konkluderte at det absolutt lot seg gjøre å oppføre det bygget arkitektene hadde tegnet. Vi laget også et første kostnadsoverslag, og deltok i 1990 i den store offentlige høringen med representanter for hele den arabiske verden til stede. Alt gikk veldig sakte, men vi kom så langt at vi sammen med Snøhetta forhandlet med de egyptiske myndighetene. På grunn av for stor valutarisiko, og at egypterne opererer med solidarisk ansvar mellom de prosjekterende og utførende entreprenører, vurderte vi risikoen for høy. Og konkluderte med at dette likevel ikke var noe for oss. Det hadde også sammenheng med at vi fikk en følelse av at egypterne syntes det var nok at arkitektene var norske, om ikke ingeniørene også skulle være det. Da vi endelig kom til de konkrete forhandlingene om en prosjekteringskontrakt ble dette veldig tydelig, sier Aaby.

For å si det enkelt hadde Snøhetta langt mer is i magen enn Multiconsult.

For selv om Snøhetta nå står igjen som et verdensberømt arkitektkontor allerede før biblioteket er offisielt åpnet, er det hevet over tvil at også Snøhetta hadde faser der fremdriften var minimal og frustrasjonen stor. Perioder der det enkleste hadde vært å pakke sammen. Men Snøhetta hadde en visjon, og var nærmest besatt på å få dette til.

Nils Petter Aaby legger til at også et britisk rådgivningsselskap, YRM, som var inne på et tidlig tidspunkt for å ta seg av andre deler av prosjekteringen, kom til samme konklusjon som Multiconsult. De angrer nok de også.

- Alle som opp gjennom årene har fulgt med i byggingen av biblioteket har fått med seg at dette ikke er et enkelt bygg. Det ligger kloss inntil Middelhavet, og går mange meter under havnivået. Slike ting stiller spesielle krav, sier Aaby som flere ganger etter at Multiconsult avsluttet sitt engasjement har besøkt Alexandria og sett at arbeidet som egypterne har gjort er tilfredsstillende.

Saken fortsetter under annonsen

MED LIKEVEL

Men selv om Multiconsult ikke kan bruke biblioteket som markedsføringsplakat, slik de kunne ha gjort om de hadde trodd like sterkt på suksess som Snøhetta, har firmaet hatt ansvaret for romakustikken. Åshild Båsen Eide, som har vært ansvarlig for dette, er veldig fornøyd med å ha fått være med på et av vår tids mest spektakulære bygg. Biblioteket er det viktigste monumentalbygg i Afrika i moderne tid.

- Snøhetta fortjener all ros de kan få. De har vært visjonære på alle områder og det har vært et privilegium å få jobbe sammen med dem. Og vi er fornøyd med det vi har fått til, blant annet akustisk regulering i betong, noe vi ikke har gjort før, sier hun.

Andre norske firmaer som kan sole seg i glansen av Snøhetta er Jotun som har levert malingen, både til interiør og eksteriør. Bosvik har levert møbler, og Osram har spesialdesignet lysarmaturer. På grunn av at biblioteket inneholder store mengder bøker og dokumenter som må beskyttes mot lys, har dette vært en utfordring for Osram

Biblioteket, som omtales som et av verdens moderne underverker, skulle vært åpnet den 23. april, på verdensbokdagen. Den planlagte åpningsseremonien med et stort antall internasjonale gjester, blant annet dronning Sonja, ble utsatt på grunn av Israels krigføring mot palestinerne. Avgjørelsen ble tatt av Egypts president Hosni Mubarak. Snøhettas prosjektdirektør Kjetil Trædal Thorsen støtter denne avgjørelsen.

- Slik situasjonen er ville det vært lite passende med en feiring, sier han.

Åpningen er utsatt til høsten, men Thorsen understreker at biblioteket er ferdig og vil bli tatt i bruk månedsskiftet.

Saken fortsetter under annonsen