På grensen av å briste

Publisert: 22. april 2009 kl 14.36
Oppdatert: 24. april 2009 kl 11.10

- Dette er en dag jeg helt sikkert skulle vært for uten, også de siste ukene kunne jeg vært for uten. Dette er i grenseland av hva jeg takler som person, fysikk og mentalt. Jeg beklager presset som familie og venner er blitt utsatt for, også mine forretningsforbindelser og alle som føler tilhørighet til Aker-bedriftene, sier Røkke.

I en følelsesladet tale sa han at han nå vil finne seg et sted hvor han kan gjøre andre ting enn å bare gå rundt og ha vondt i magen og bekymre seg for hvordan hans nærmeste har det.

- Jeg har hatt det kipt den siste tiden. Har ikke klart å takle det bombardmentet som har vært, sa Røkke.

Han sa at kritikken og bekyldningene gjør det umulig for ham å fortsette i den formen det har vært.

- Av banen er jeg og kommer til å bli. Og jeg kommer til å bli en annen næringslivseier og kapitalist enn det jeg har vært, sa han.

Han sier at hans person står i veien for Aker-bedriftene.

Redd for StatoilHydro?

Saken fortsetter under annonsen

På spørsmål om han føler seg ekstra presset av en minoritetsaksjonær (Staten) denne gang fordi Staten er storeier i StatoilHydro, som er Aker-bedriftenes største kunde, svarte Røkke:

Jeg har vært gjennom mye press i min tid, men den type press jeg har vært utsatt for nå, har jeg ikke opplevd før.

Han brukte lang tid på å begrunne hvorfor transaksjonene var industrielt fornuftige. Han understreket at aksjonæravtalen med Staten og Wallenbeerg understreker at Aker skal være den industrielt førende.

- Her ble det sylskarpe juridiske tolkninger, slik at alle visste hva de skulle forholde seg til. Og at Staten ikke skal blande seg opp i noen de har noe med, sa Røkke.

Stiftelse

- Det som fikk begeret til å flyte over av oppgitthet, jeg tok det jævlig personlig, sa Røkke, og siktet til dagens presseoppslag om stiftelsen han har tenkt å opprette, og hvor det ble hevdet at arbeiderpartifolk skulle sitte i styret.

- De siste 15 årene har jeg vært bevisst på at også jeg skal daue en dag, sa Røkke, og fortalte at han var opptatt av hvordan formuen hans skal forvaltes etter at han er død.

Saken fortsetter under annonsen

Det han hadde tenkt seg var å sette 80 prosent av formuen sin i stiftelse, og finansiere personer som vil studere realfag. Til å begynne med skulle 50 personer finansieres årlig, senere 100 personer. I kroner ville ha dette tilsvare 1 million per dag fra han ble 50 år gammel.

Røkke benekter at han ba om spesielle lovregler. Han sier han ba Skattedirektoratet om en forpliktende uttalelse, slik at han var sikker på at han ikke ga bort 80 prosent av formuen sin og likevel fikk 2,5 mrd. i skatt. Svaret er ennå ikke gitt.

Røkke ønsker at Stortingets presidentskap skal peke ut styremedlemmer i stiftelsen, og at hans familie skal være i mindretall i stiftelsen. Men akkurat nå er han litt mindre giret på stiftelsen.
Aksjen jeg eier er en samfunnskapital.

Angriper Brustad

- Jeg har ikke vært så paralysert siden jeg kom til Norge som nå. Jeg har problemer med å forholde meg til næringsministeren, som sier "Je e forbanna", sa Røkke.

- Hun er administrasjon, styre og generalforsamling i Aker Solutions.

- Hvis jeg har rett, og jeg tror jeg har rett, så gir jeg meg aldri, sa Røkke. - Jeg legger meg ikke paddeflat fordi andre mennesker mener jeg har gjort noe feil.

Saken fortsetter under annonsen

Han hevdet at det er gitt relevant informasjon under veis, og at staten nektet å bli informert. Staten ville ikke bli innsider. Røkke tar selvkrtikk på at han etterkom dette ønsket.

- Jeg har lært meg at hvis du skal ha takst av innbo i et hus, er det greit å ha nøkkel til døra. Det er kanskje greit å få med seg faktum, og så tilpasse seg reaksjon. Men når reaksjon skal tilpasse seg en medieverden, og ikke faktum, kan det gå galt, sa Røkke.

Han sier han er forunderet over hva Aker Holding skal forholde seg til.

- Styret er umyndiggjort. Det er utradert, sa en Røkke, som uoppfordret sa at han var nervøs og jeg er ukonfortabel.

Han sa også at omdømmet hans er skadet til evig tid.

Det Røkke har tenkt, og lyst til å gjøre nå, er å utvikle økologisk fangst av torsk, sei og hyse.

- Det får jeg kick av, sier han.

Saken fortsetter under annonsen