Overskudd i ulvetid

Publisert: 1. april 2003 kl 17.30
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I fjor var et spennende år for Bekk. -Markedet har vært tøft, men det stemmer ikke at det har vært dødt. Det har absolutt gått an å drive forretning, sier adm. direktør Olav Folkestad.

Omsetning på 83,9 millioner kroner, driftsresultat på 16,5 millioner kroner, og resultat etter skatt på 12,6 millioner kroner, viser at han har sine ord i behold. Men resultatene har ikke kommet automatisk. Et av de viktige veivalgene Bekk har tatt er å satse på de riktige typene av prosjekter.

- Vi deler prosjektene inn i tre typer, venture, investeringsprosjekter og effektiviseringsprosjekter, forklarer økonomidirektør Erik Moe-Helgesen, og tegner opp en illustrasjon på tavlen i selskapets møterom.

- Venture-prosjektene var investor-finansierte prosjekter med høy risiko. Mange av dem var oppstartsprosjekter. Det var disse som skapte boblen i bransjen, men de forsvant like fort som de kom, sier han.

Venture-prosjekter har Bekk som hovedregel holdt seg langt unna. Den andre typen, investeringsprosjekter, har de imidlertid hatt en del av. Her opplevde de som andre aktører at investeringsviljen ble betydelig redusert i 2002. Den tredje typen, effektiviseringsprosjekter, har det vært økende etterspørsel etter i senere tid, siden mange har behov for å kutte kostnader i vanskelige tider. Dermed er markedspotensialet til stede for Bekk selv i vanskelige tider.

- Vi har fra første stund konfigurert oss for å jobbe med effektivitetsprosjekter og noen investeringsprosjekter. Vi har stort sett holdt oss utenfor venture, og har kun deltatt i ett slikt prosjekt fordi dette prosjektet var svært faglig spennende, forklarer Moe-Helgesen.

Bekk ble stiftet i april 2000, og tilbyr sine tjenester både innen strategi og organisasjonsutvikling, plattformteknologier, CRM, intranettløsninger og applikasjonsforvaltning. De jobber både mot bank-, finans,- og forsikringsbransjen, telekom- og teknologibransjen, handels- og industribransjen, og mot offentlig sektor.

Saken fortsetter under annonsen

Bekk er eid av de ansatte, og har også lykkes med å holde på medarbeiderne. Den solide egenkapitalen som i 2002 var på 21,9 millioner kroner, har gitt spillerom og frihet.

PLANLEGGER KOMPETANSE

Han mener medarbeidernes vilje og evne til å yte maksimalt overfor kundene har vært svært avgjørende for de gode resultatene, i tillegg til at medarbeiderne har sittet med den rette kompetansen.

- Vi tilpasser kompetansen etter hva kundene har behov for. Dette skjer gjennom tett dialog og samarbeid. Kompetanse kan planlegges, og for oss er dette et kontinuerlig arbeid. Vi prøver å sitte med akkurat den kompetansen som etterspørres. Til dette trenger vi en lærervillig organisasjon, og medarbeidere som er interesserte i å utvikle kompetanse kontinuerlig, sier Moe-Helgesen.

Selskapet hevder at 50 prosent av landets 20 største selskaper vært kunde hos dem de siste 12 månedene. Blant disse finner vi for eksempel ABB, Gjensidige Nor Forsikring, og Utdannings- og forskningsdepartementet. Gjenkjøpsandelen var på over 90 prosent, og eksportandelen var på 28 prosent i 2002, sier selskapet.

INTERNASJONALE AKTØRER

Hvem er så konkurrentene til Bekk? Konsulentmarkedet er mangslungent. Når det gjelder teknologiprosjekter møter de som regel store internasjonale aktører i anbudsrunder. Innen Management Consulting møter de i tillegg flere mindre selskapet som er spesialisert innen strategi. Når det gjelder Internett-prosjekter er bildet mer brokete. Der er det ikke så mange virkelig store aktører.

Saken fortsetter under annonsen

Dermed blir det vanskelig å foreta en rask sammenlikning av Bekks resultater med konkurrentenes. Men selskapet har altså kun levert positive tall, og har unngått innskrenkninger i en periode der for eksempel giganten Accenture har blitt slanket fra 1300 til i underkant av 900 ansatte i Norge.

- Hva kommer til å skje med markedet fremover?

- Vi går ut i fra at markedet vil være som det er. Men å spå noe sikkert om fremtiden er det få forunt å gjøre, sier Moe-Helgesen.

- Det er feil å tro at konsulentbransjen vil vokse til samme størrelse som for to år tilbake. Det normale er mer der vi er i dag, sier Folkestad.

Selskapet har hele tiden forholdt seg til realitetene, til tross for mange luftige vyer i bransjen.

- Ingen kunder kjøper en drøm eller visjon om noe de vil gjøre. Dette tok vi raskt inn over oss, sier Folkestad.

Han opplever at selskapet er godt tilpasset dagens situasjon, noe som vises ved at de både klarer å videreutvikle kundeforhold med eksisterende kunder, og lykkes i de åpne konkurransesituasjonene.

Saken fortsetter under annonsen