Øst-Europa vekstsenteret
ABBs norske hovedkontor ligger fortsatt på Billingstad i Asker, konsernets hovedbase i Sveits. Ingen av de to kontorene ligger innenfor EU-sonen. - Vi ser likevel bare positivt på at EU blir utvidet gjennom de ti nye søkerlandene. Det vil bli enklere og bedre å drive forretning der for ABB. Ikke minst ser vi frem til at svært tungdrevne tollsystemer forsvinner. Det sier direktør Olav Mehus i ABB.
EU-STØTTE
Da de baltiske statene løsrev seg fra Sovjetunionen i 1992 etablerte ABB sin første virksomhet i hvert av de tre landene. Da var selskapet allerede etablert i Polen. I dag har de virksomheter i samtlige ti EU-søkerland, med stor vekt på det store polske markedet.
- Øst og Sentral-Europa utgjør et stort marked for ABB. Det er mange mennesker her, og våre produkter trengs. Det er meget interessant, sier ABB- direktøren.
Og for et entreprenørselskap av ABBs størrelse må dette markedet ha vært en stor utfordring. De baltiske statene var preget av sin tidligere Sovjettilknytning, i for eksempel Romania var økonomien så svak at det ikke var mye å bygge opp landet for.
- Men hva med den svake kjøpekraften, ABB trenger jo også kunder som kan betale?
- Det var et vanskelig tema, særlig i starten og spesielt vanskelig var det i Baltikum. Men her kom blant annet EUs forskjellige støtteordninger inn. På den måten fikk kundene våre mulighet til å satse på å bygge ut, sier han.
Som Orkla Foods har også ABB kontinuerlig ansatte i Brussel for å holde seg orientert om hva som skjer i EU og hva slags støtteordninger som finnes. Mehus oppfordrer andre selskaper som vil etablere seg i de nye EU-søkerlandene om å gjøre det samme. Det finnes etter hvert mange støtteordninger for å bygge opp Øst-Europa, fra Verdensbanken til den kuwaitiske staten.
Mehus mener at det var svært viktig at ABB etablerte egne selskaper i de forskjellige landene, slik at de ble sett på som «innsidere». ABB prøver også så godt det lar seg gjøre å kjøpe varer i de enkelte landene de er i.
- Vi fikk ta del i markedsutviklingen som et lokalt selskap, sier han. Det var viktig for oss.
Til tross for at ABB startet pent, med en ansatt i hvert av de baltiske selskapene, har det i dag 1000 ansatte i Baltikum og en årsomsetning på nærmere 600 millioner kroner. Mehus vil ikke gå i detaljer om lønnsomheten på de forskjellige prosjektene, men han fastslår at selskapet har tjent penger fra første dag.
- Vår satsing på Øst-Europa har vært en fin investering. Vi gjorde det eneste riktig og gikk inn tidlig. Den som setter i gang her må ha tålmodighet, de store tingene skjer ikke over natten, sier han.
Han ser frem til at tollbarrierene faller og de gamle systemene forsvinner. Det tar i dag lang tid å krysse grensene med en vare. EU-innlemmelsen vil på mange måte bety et fritt frem for alle interesserte og at konkurransen om disse markedene vil bli større.
- For ABB betyr ikke det noe, i og med at vi var først fremme, sier han.