Orkla Media overtar Polen
Karenslyst alle 6 på Skøyen i Oslo er fortsatt hovedkontoret til Orkla Media. Her klekkes nye strategier for oppkjøp og bruk av hundrevis av millioner kroner, her hersker usikkerhet om hvordan nye dominerende aksjonærer vil forholde seg til Orkla Media som en del av det store konglomeratet Orkla. Og her registreres store fortjenester - særlig fra utlandet.
Mens Christen Sveaas bruker penger i milliardklassen på å kjøpe seg opp i Orkla, så har lederduoen Terje Berteussen/ Bjørn Cato Funnemark brukt et tilsvarende beløp på å sikre seg kontroll over det polske mediemarkedet. Og resultatene har ikke uteblitt. Ti år etter den første investeringen i Polen, og i hard konkurranse med andre utenlandske mediekonsern, kan norske Orkla Media denne våren smykke seg med førsteplassen og en forskyvning av tyske Polskapressa til andreplassen. Med svenske Bonnier på en fjerdeplass.
Hele 20 aviser er Orkla Media inne i - det er på linje med antallet hjemme i Norge. Men opplagene er større. I Norge kan Orkla Media vise til et samlet opplag på 416.000 aviser, i Polen er tallet 645.000 aviser. Likevel er det annonsesalget som har hatt den største utviklingen og vist seg svært lukrativt. I øyeblikket deler de det polske annonsemarkedet med tyskerne, bare ett polsk fylke er «ledig» på markedet.
- Vi er meget fornøyd med resultatene i Polen, sier direktør Terje Berteussen. Og kan vise til resultater som ligger langt over de norske og som for år 2000 ble hele 12,5 prosent av driftsinntekter på 728 millioner kroner. For ham er det en nødvendighet å ekspandere. Norge er mettet og Vest-Europa er for dyrt.
ÅPNE PENGEKRANER
Så stor tro har det norske moderselskapet på satsingen i Polen at pengekranene nærmest er åpne for flere investeringer. - Det kan bli snakk om mange hundre millioner kroner til, sier en ivrig Berteussen. Orkla Media har et forsprang og ikke minst kjenner vi Polen. Bjørn Cato Funnemark har sin fortid som leder av solidaritetsbevegelsen Norge - Polen. Han har mer eller mindre bodd i Polen siden før Sovjets fall og den gamle statsdrevne økonomien var gjeldende.
- Selskapet er innstilt på å investere masse i Polen. Målet er å kjøpe oss opp til 100 prosents eierskap i alle avisene vi er inne i. I tillegg er det et par andre aviser som kan være aktuelt å kjøpe opp, sier Berteussen.
Dyre papirpriser og fjernsynet er de største hindringene for videre vekst i det 40 millioner mennesker store landet. Avispapirprisen har økt voldsomt på verdensbasis, det rammer hardt i et fattig land som Polen. I tillegg leser polakker lite aviser, de ser helst på TV. - Det er en trend vi håper å få snudd. Vi skolerer journalister og gjør avisene mer tilgjengelig for leserne, sier Funnemark.
- Dere har ingen motforestillinger mot å ha en dominerende rolle i polsk presse ?
- Nei, utenlandsk kapital ble ønsket velkommen. Utstyret i polsk presse var helt nedslitt, her trengtes kapital og nytt utstyr. Den hadde ikke polakkene selv, sier Berteussen.
Orkla Media har heller ingen planer om å bremse i de to andre østeuropeiske landene de har investert i. Selskapet har kjøpt en stor litauisk avis for 40 millioner kroner, i skarp konkurranse med Bonnier. En forretningsmessig god investering, med en avkastning på 17 - 18 prosent. - Men i Litauen trenger vi å vokse. Det er store kostnader forbundet med å gå inn i et land. Vi bygger opp nytt og vi skolerer medarbeidere. Vi er innstilt på å kjøpe flere aviser i Litauen, sier Orkla-direktøren.
Han mener Baltikum er et naturlig satsingsområde. - Men Schibsted og Bonnier har gått seg fast i Estland - de to har delt landet og foreløpig mest sett negative tall. Vi prøver andre steder.
Orkla Media er også innstilt på å øke engasjementet i Ukraina, utover den ene avisen det har kjøpt. - Men på grunn av de ustabile politiske forholdene sitter vi på gjerdet. Når forholdene ligger til rette vil vi kjøpe mer. Det er gode fortjenester å regne med og vi har allerede hatt fortjenestemarginer på opp til 18 prosent, sier Berteussen.
KANSKJE A-PRESSESAMARBEID
A-pressen har investert sterkt i russiske aviser. Blant annet har den planer om å kjøpe store deler av Moskovskoya Pravda, ungkommunistenes gamle avis, nå Russlands største. Her er det snakk på lørdagsopplag på over en million og enorme dekningsområder. A-pressen planlegger å bruke mellom 4 og 500 millioner kroner på dette og har signalisert at den trenger kapital.
- Hva med Orkla-penger inn i A-pressens satsing?
- Vel, vi vil jo vurdere det hvis vi blir spurt, sier Berteussen. Det er stort og dermed et interessant marked. Samtidig vil vi ikke spre oss for mye. Vi får se.