ØR 100: Spis eller bli spist
Usannsynlig
- Posten Norge. Statseid selskap.
Liten sannsynlighet
- DnBNOR. Stort statlig eierskap og eierskap av Stiftelsen Gjensidige Nor gir en relativt stabil eierstruktur de nærmeste år.
- Norgesgruppen. En relativt løs organisasjon, som snarere vil inngå i større samarbeidskonstellasjoner enn å bli slaktelam.
- Norske Skog. Har selv vært en aggressiv oppkjøper og er stor på verdensmarkedet i sin nisje. Ønsker nok å være norsk, men sliter med rammebetingelsene.
- CooP NKL. Er formelt et selvstendig, norsk samvirkeforetak eiet av medlemmene. I praksis er NKL en integrert del av det skandinaviske selskapet CooP Norden, som kontrollerer butikkkjedene og mye av innkjøpene. Formelt vil det neppe skje mye med CooP NKLs norske eierskap de nærmeste årene.
- Aker RGI Holding. Kjell Inge Røkkes selskap.
Middels sannsynlig
- Statoil. Stort i Norge, liten i verden. Selskapet vekstmuligheter ligger utenfor Norges grenser, og da spesielt i områder med diktatur og politisk og sosial ustabilitet. Stor statlig eierandel trygger eierskapet noe, men det kan fort skje en dramatisk utvikling på viktige områder for selskapet som gjør det til en opplagt sak å gå inn i et større selskap eller tett partnerskap.
- Telenor. Har vært forsøkt fusjonert med svenske Telia. I denne sektoren skjer det så mye at det vil være dumt å utelukke en ny fusjon.
- Reitan-gruppen. Store konkurrenter kan fort svelge matvaredelen.
- Elkem. Har hatt beilere. Har ressurser som kan friste større aktører.
Høy sannsynlighet
Saken fortsetter under annonsen
- Hydro. Vi vet at Hydro og Statoil har ført samtaler om sammenslåing av oljevirksomheten.
- SAS. Kjemper for å overleve. Selskapet kan bli splittet eller spilt over i en fusjon med et større selskap.
- Orkla. Ble stykket opp da øl-biten forsvant. Orkla er et konglomerat som kan stykkes opp enda mer hvis eierne vil ta ut kortsiktig gevinst.
- AkerKværner. Stykkes opp og fusjoneres ustanselig.
- Storebrand. Byr seg selv frem.