Optimistisk fra SSB

Publisert: 3. mars 2009 kl 09.54
Oppdatert: 12. mars 2009 kl 13.05

Forbruket stiger, gjeldsveksten faller og investeringene i Industrien faller mindre enn fryktet. Det skriver Dagens Næringsliv.

- Totalt sett viser tallene et positivt bilde av norsk økonomi, sier analytikerne som i går ble tatt på sengen av en rekke overraskende positive makrotall fra Statistisk sentralbyrå.

Vi har slett ikke sluttet kjøpe hverken klær og sko. Og vi unner oss fremdeles mat og drikke omrent som før. Detaljhandelen økte med 1,1 prosent ra desember i fjor til januar i år. Det vi derimot er litt mer forsiktige med å bruke penger på er dyrere ting som hvitevarer og møbler, samt byggevarer. Det gjør veksten lavere enn den kanskje ellers ville vært. Sjeføkonom i Nordea Markets Steinar Juel mener det er den lave renta som gjør at vi fremdeles handler og bruker penger på forbruk. Det som virkelig har fått seg en knekk er bilsalget.

Når det gjelder investeringer viser prognosene fra SSB at industrien regner med å investere 25 milliarder krone i år. Det er nesten åtte milliarder enn det ble investert for i fjor, men nedgangen er slett ikke så stor som fryktet.

Både husholdningenes og bedriftenes gjeldsvekst har falt, men ikke så mye som ventet det heller.

- Dette viser at det fortsatt er tilgang på kreditt, samtidig som etterspørselen etter lån faller, fastslår Juel.


Saken fortsetter under annonsen