Optimister
Overført til finanskrisen, betyr det at vi så overdrevent lyst på den økonomiske utviklingen før finanskrisen vekket oss for noen få måneder siden. Etter at vi tok finanskrisen innover oss, og senere er blitt neddynget av negative hendelser, spådommer og prognoser, har mange av oss antakelig havnet i det andre psykologiske modusen, der vi overdriver det negative.Disse menneskelige reaksjonene gjelder også de som treffer beslutninger, inkludert dem som lager statens krisepakker. Professor Sunstein poengterte at beslutningene vi tar ikke er så rasjonelle som vi tror.
En DnB NOR-undersøkelse som Aftenposten bringer i dag viser det vi tidligere har påpekt i denne spalten, at mange næringslivsledere ikke ser så mørkt på fremtiden som mange politikere og sannsigere gjør. Ifølge undersøkelsen er det nesten like mange bedrifter som vil oppbemanne som nedbemanne. Det er flere som regner med at omsetning øker enn det er som tror at den går ned, mens noen flere tror lønnsomheten blir lavere.
Det gjenstår å se hvilken psykologisk tilstand de optimisteske delen av bedriftslederne er i. Er det slik at de er urealistiske optimistiske fordi det negative ennå ikke har rammet dem? Eller er det slik at de vet best hvordan fremtiden ser ut på deres markeder?