Optimismen tilbake hos småbedriftene

Publisert: 12. oktober 2009 kl 14.24
Oppdatert: 19. oktober 2009 kl 10.40

Optimismen er på vei tilbake blant småbedrifter med under 20 sysselsatte.

En av fem vurderer å øke bemanningen. Hver tredje bedrift venter økt omsetning og en av fire venter økt lønnsomhet, viser en medlemsundersøkelse til Bedriftsforbundet i september. Dette er et klart stemningsskifte fra mars i år, da pilene pekte bratt nedover. - Men bildet er blandet. Mange bedrifter regner med å klare seg godt kommende år, mens andre tror at de vil slite, sier Tom Bolstad, adm.dir. i Bedriftsforbundet.

En av syv småbedrifter vurderer nedbemanning, en av fire forventer lavere omsetning og en tre venter lavere lønnsomhet kommende år. Konjunkturindeksen ligger fortsatt på nest lavest nivå siden målingene startet i 2000. Den er pluss syv i september, som er en bratt oppgang fra minus 70 i mars i år, og en nedgang fra 19 for ett år siden. Indeksen viser antall bedrifter som forventer økt omsetning, lønnsomhet og sysselsetting minus bedrifter som forventer nedgang kommende 12 måneder. Investeringsutsiktene har også tatt seg svakt opp. 18 prosent tror at de vil øke investeringene, mot 12 prosent for et halvt år siden.

Saken fortsetter under annonsen
- Dette er en meget positiv endring. Investeringer er nødvendig for ny vekst i bedrifter og i samfunnsøkonomien, sier Bolstad.

Økt fremtidstro knyttes først og fremst til økende etterspørsel. 44 prosent forventer at etterspørsel vil påvirke lønnsomheten positivt kommende år, og 24 prosent mener at sykefravær og tilgang på arbeidskraft vil bidra positivt. I negativ retning teller regelverk og skjemavelde, skatter og avgifter, og tilgang på lån og garantier.