Optimismen fortsetter

Publisert: 29. mai 2006 kl 14.39
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Økonomisk Rapports forventningsindikator viser få skyer i det økonomiske landskapet. Fra forrige måling har folks tiltro til egen økonomi gått ytterligere oppover. Den er svært høy og den viser seg blant annet ved at det er svært få som har satt på bremsen på det private forbruket og startet sparing med tanke på dårligere tider.

Derimot er troen på landets økonomi i året som kommer mindre optimistisk. Mens vurderingen av landets økonomi siste år er svært positiv, er vurderingen av landets økonomi fremover mer negativ. Umiddelbart etter regjeringsskiftet i fjor høst dalte folks tiltro til en rødgrønn regjering dramatisk. Etter et halvt år i førersetet var imidlertid regjeringen friskmeldt, og finansminister Halvorsens økonomiske politikk fikk toppkarakter.

Økonomisk Rapports forventningsindikator lages i samarbeid med Sparebankforeningen og TNS Gallup. Den består av fem deler, vurdering av landets og av egen økonomi i forhold til i fjor og neste år, pluss et spørsmål om man tror det generelt er et godt eller dårlig tidspunkt for husholdningen å kjøpe større husholdningsartikler. I tillegg spørres det om hva man vil bruke penger på dersom man får penger til overs.
Saken fortsetter under annonsen


HØYT NIVÅ

- Målingen viser at optimismen i norske husholdninger fortsatt er upåklagelig. Den ligger på et svært høyt nivå, og den er også på sakte vei oppover fra forrige måling. Det sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen.
Saken fortsetter under annonsen

Målingene ble gjort i tidsrommet 11. til og med 18. mai, det vil si at de ble gjort før den markante børsnedgangen startet og til dels før teoriene om behovet for en voldsom renteøkning ble lansert.

- Hadde målingene blitt gjort etter at børsfallet startet i midten av mai, ville det nok fått utslag i forhold til vurdering av landets økonomi. All den tid det ikke er så mange av oss som har penger på børs, tror vi likevel ikke det ville slått ut så mye. De underliggende faktorene, dvs. farten i næringslivet, er jo svært god, sier Hyttnes.

Saken fortsetter under annonsen
Sparebanksjefen mener forskjellen i vurderingen av egen og landets økonomi kan forklares ut fra at det er vanskelig å se for seg at faktorer som oljepriser og for eksempel laksepriser kan nå enda høyere nivåer enn dagens, samtidig som en rekke indikatorer viser ytterligere muligheter til oppgang i egen økonomi.

KRISTIN INGEN TRUSSEL

- Vi har en svært lav arbeidsledighet, og sikkerhet i forhold til egen jobb betyr nok mye. Revidert budsjett ga bare mindre justeringer og innebar ingen særlige endringer i forhold til privatøkonomien. Forventningene til en svært moderat renteoppgang står ved lag gjennom sentralbanksjefens forsikringer om fortsatt små skritt. Endelig fortsetter boligprisene oppover, noe som betyr mye for folk som har eiendom og dermed en stadig økende formue, sier han.
Saken fortsetter under annonsen


- Så du vil ikke si at tiltroen til finansminister Kristin Halvorsen er i ferd med å dale?

- Absolutt ikke, det er snakk om en mindre tilbakegang når det gjelder forventninger til landets økonomi, fortsatt er nivået høyt, sier Hyttnes.
Saken fortsetter under annonsen

De som har den største tiltroen til økonomien er fortsatt de med mest penger. Ser vi på hvem som er de mest positive til sin egen og landets økonomi, er det de som tjener mest i målingene. Mens de som har en familieinntekt over 700.000 kroner i størst grad sier de har opplevd en bedring av privatøkonomien siste år, har de som tjener under 300.000 kroner en mindre positiv vurdering av hvordan økonomien deres har utviklet seg.

Svært mange av dem som bor i Osloområdet og på Østlandet mener de har hatt en positiv utvikling av familieøkonomien siste år. Menns vurderinger på dette området er mer positive enn kvinners. Det samme kan man si om personer med høy utdanning kontra de som ikke har så mange år på skolebenken.

SUPERFORBRUK

Det private forbruket fortsetter oppover, vi kjøper hus og pusser opp over en lav sko, viser målingene. Handelsstanden har fortsatt gylne tider, utlånsveksten er så stor at Kredittilsynet for lengst har advart mot utviklingen.

Målingen viser like fullt at det ikke er noen interesse for å øke sparingen eller trappe opp nedbetalingen av private lån. Det er flere år siden spareviljen har vært så laber som nå. Sparebankforeningens sjef mener likevel ikke det er noen grunn til å sette på varsellampene.

- Den private gjelden har økt kraftig, som Kredittilsynet påpeker, og den utviklingen kan ikke fortsette evig. Men jevnt over er det slik at Ola Nordmann betjener gjelden sin helt greit, det er ingen grunn til uro, sier han.

ROSENRØDE NORGE

Mens fattige land uten nødvendige råvarer skvises mer og mer, har Norge som oljeland alle fordeler av den internasjonale utviklingen. 2005 ble et nytt gullår for næringslivet, så langt i år fortsetter utviklingen. Flere bransjer koker, og særlig de oljetilknyttede selskapene melder om fulle ordrebøker og en voldsom konkurranse om arbeidskraften.

- Selv om oljeprisen går litt nedover, er den fortsatt svært høy, og landet tjener mye penger. Slik vil det trolig være i lang tid fremover. Når det gjelder fallet på børsen, er det slik at nivået lå veldig høyt og mange hadde ventet en korreksjon. Tilbakegangen på børsen trenger ikke bli dramatisk for norsk næringsliv, i og med at næringslivet går så det suser, sier Hyttnes.

KRONEKURS

Kronekursen er sterk og nærmer seg nivået fra fire år tilbake, da den konkurranseutsatte eksportindustrien tapte markeder og flagget ut i bøtter og spann.

- Det er imidlertid fortsatt slik at eksportindustrien klarer seg bra, heller ikke her er det grunn til panikk, sier Hyttnes. Og som det øvrige næringslivet, melder eksportindustrien om fulle ordrebøker, og salget utenlands går så det suser.