Optimisme på Follum tross nedbemanning

Publisert: 13. juni 2009 kl 11.03
Oppdatert: 15. juni 2009 kl 09.37

Mange hadde fryktet en nedleggelse av avdelingen på Follum ved Hønefoss, men istedenfor blir det en nedbemanning med 80 ansatte og omlegging av driften. Nyheten mottas med lettelse og forsiktig optimisme.

- Vi ser på resultatet av styremøtet i Norske Skog som en seier for Follum. Vi får nå sjansen til å jobbe videre med bokpapirsegmentet. Malurten i begeret er selvsagt kostnadsreduksjonen og det som har med nedbemanning å gjøre, men den typen prosesser har vi jo vært vant til. De gjennomføres også på andre bedrifter i Norske Skog, sier hovedtillitsvalgt for Follum, Stein Roar Eriksen, til NTB.

Eriksen er opptatt av at styret med dagens vedtak viser at det ser sammenhengen mellom det man holder på med i dag og den langsiktige utviklingen av nye produkter på Follum.

- Vi forventer at miljøprosjektet med bioenergi blir støttet aktivt av regjeringen, fortsetter Eriksen.

Han beskriver stemningen blant de ansatte som «oppstemt» og sier at det er viktig at folk nå bretter opp ermene.

- Vi skal styrke lønnsomheten i nåværende produksjon, skape en ny industri og mange arbeidsplasser, det er målsettingen, sier Eriksen.

Flytter produksjon

Saken fortsetter under annonsen

Norske Skog vil flytte produksjonen av forbedret avispapir fra avdelingen på Follum til avdelingen på Skogn i Nord-Trøndelag, og la Follum gradvis spesialisere seg på produksjon av bokpapir.

Dette er avhengig av at det blir bygget et nytt blekeri hos avdelingen på Skogn. Norske Skog Skogn er en av konsernets mest kostnadseffektive bedrifter.

Endringene betyr en nedbemanning på Follum fra 420 ansatte i dag til 340 ansatte. Denne nedbemanningen skal skje i løpet av 2009. Fabrikken på Follum har i dag to papirmaskiner i drift, én for forbedret avispapir og én for magasinpapir.

I tillegg jobber Norske Skog med å etablere ny virksomhet innenfor bioenergi på Follum. Arbeidet med å få dette til vil bli forsterket.

På Oslo Børs ble nyheten først positivt mottatt. Selv om nedleggelsen av avdelingen på Follum ikke ble noe av, endte aksjen i minus også fredag. Fallet på 1,47 prosent er imidlertid betydelig lavere enn det som har blitt vanlig for selskapet det siste året. Hittil i år har aksjeverdien falt med 20,81 prosent.

Kostnader reduseres

Norske Skog vil redusere investeringene i konsernet med 400 millioner kroner i år. Investeringer i eksisterende virksomhet vil bli redusert også i årene framover.

Saken fortsetter under annonsen

Også ved hovedkontoret skal kostnadene ned. Kuttet blir på 20 prosent fra nivået i 2008, og innsparingene skal gjennomføres både ved nedbemanninger og andre kostnadskutt.

- Ytterligere nedbemanning og kostnadsreduksjoner er krevende for alle medarbeidere i Norske Skog. Vi vil rette mye innsats mot å hjelpe dem som mister jobben som følge av de nye tiltakene, sier konserndirektør Christian Rynning-Tønnesen.

Norske Skog opplyser også at den midlertidige stansen av én av de to papirmaskinene i Parenco i Nederland vil bli permanent. Det betyr at arbeidsstokken i Parenco vil bli redusert med mellom 170 og 200 fra nåværende 428.

Det skal nedbemannes ved alle enheter i konsernet. Det antas at den samlede effekten av tiltakene blir rundt 600 færre ansatte. Dette utgjør 9 prosent av arbeidsstokken globalt.

(©NTB)