Opprydningsarbeidet etter Terra-skandalen i gang

Publisert: 4. april 2008 kl 09.12
Oppdatert: 4. april 2008 kl 10.50

Vik kommune i Sogn og Fjordane har med sine 2.800 innbyggere blitt påført et underskudd på 100 millioner kroner som følge av Terra-saken. Rådmann Oddbjørn Ese la torsdag fram sitt forslag til tiltakspakke for kommunestyret samt innbyggerne i Vik. Skole- og barnehagenedlegginger, kutt i rehabiliteringstilbud og fjerning av landbruksvikarordning er bare noen av grepene han må ty til.

- Det er veldig vanskelig, for å si det litt forsiktig. Jeg har pekt på mulige tiltak, og for i år er det ifølge min skisse mulig å spare inn 4-5 millioner kroner, og det er sannsynligvis et optimistisk anslag, sier han til Nationen.

Tapene skal dekkes inn i løpet av fire år. Ese sier at Vik kommune dermed må opp i over 20 millioner kroner årlig i innsparinger.

Kommunen eier kraftaksjer verdt flere hundre millioner kroner. Rådmannen sier kommunen kan bli tvunget til å selge deler av disse, og kanskje også kommunal eiendom.

Skal behandles

Situasjonen i Vik er ikke unik. I Rana i Nordland er det anslåtte tapet på 160 millioner kroner. I år har man klart å foreslå innsparinger på 14,7 millioner kroner. Saken skulle behandles denne uken, men formannskapet har utsatt den. Også i Rana foreslås det kutt i kommunale tjenester, og særlig i skole- og omsorgssektoren.

I Bremanger kommune i Sogn og Fjordane er tapet på 181 millioner kroner. Til nå har man innført innkjøps- og investeringsstopp. Kommunen har ikke utarbeidet budsjett for hvordan resten av tapet skal dekkes.

Saken fortsetter under annonsen

Narvik kommune har et tap på 188 millioner kroner, og rådmann Wiggo Lauritzen har foreløpig ikke svaret klart på hvordan tapet skal dekkes.

Bedre i sør

Haugesund kommune kan lide et tap på 130 millioner kroner. Et svært godt 2007-resultat hjelper på situasjonen der. En arbeidsgruppe ser på eventuelle endringer som må gjøres i budsjettene.

Kvinesdal kommune bokførte et tap på 14 millioner kroner, noe også de greide å dekke inn ved hjelp av overskuddet fra 2007.

I utgangspunktet skal kommunenes tap dekkes inn i løpet av fire år, noe som kan bli vanskelig for flere av kommunene. De åtte kommunene håper fortsatt på å få tilbake penger fra Terra-boet, men dette er til nå ikke avklart. (©NTB)