Opprørerne i Norske Skog tapte

Publisert: 25. april 2008 kl 08.59
Oppdatert: 25. april 2008 kl 10.35

Norske Skog-eier Third Avenues ønske om å redusere skogeiernes makt i papirselskapet vant en delvis seier på generalforsamlingen i Norske Skog torsdag.

Det amerikanske investeringsfondet Third Avenue ville redusere antall skogeierrepresentanter i bedriftsforsamling fra seks til to personer, men fikk ikke gjennomslag blant aksjonærene. Både fondet og Unionen-trioen Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik ville bytte ut skogeierrepresentant Even Mengshoel med industrilederen Frode Alhaug, men aksjonærene sa nei. Et flertall av aksjonærene gikk i stedet inn for valgkomiteens forslag om å ha tre skogeierrepresentanter i bedriftsforsamlingen.

- Vi respekterer aksjonærenes beslutning når det gjelder bedriftsforsamlingens sammensetning. Vi er likevel godt fornøyd med utfallet av dette møtet fordi vi har fått gjennomslag på de punktene vi mener er prinsipielt viktigst. Det sier Third Avenues talsmann i Norge, advokat Ketil Bøe i advokatfirmaet Wikborg, Rein til NTB.

Ikke blokkere

Det amerikanske investeringsfondet fikk aksjonærene med på å redusere antallet skogeiere i valgkomiteen. Skogeierrepresentant Helge Evju går ut av valgkomiteen og erstattes av Otto Søberg.

Third Avenue har også fått gjennomslag for at vedtektsendringer i Norske Skog heretter kan gjøres med to tredels flertall, mot tidligere tre firedels flertall. Det var ikke ventet at noen av skogeierforeningene ville støtte dette forslaget, som i praksis begrenser deres mulighet til å blokkere viktige avgjørelser i selskapet.

- Generalforsamlingen har kommet til det resultatet som jeg tror de aller fleste ønsket seg, sier styreleder Kim Wahl i Norske Skog til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

- Det har vært en god tone på møtet, og det er tydelig at aksjonærene nå har et ønske om å forene krefter, sier valgkomiteens leder Helge Evju til NTB.

Unionen inn

Også Unionen-trioen er fornøyd. Valgkomiteens forslag om å få inn Unionens Ove Gusevik som nytt medlem av bedriftsforsamlingen gikk gjennom. Det gjorde også forslaget om å la Unionens advokat Henrik A. Christensen få plass i valgkomiteen. Øystein Stray Spetalen er foreslått som nestleder i Norske Skogs styre som skal velges av bedriftsforsamlingen 7. mai.

- Vi er glade for den tilliten aksjonærene har vist oss. Nå må vi komme i gang med å få Norske Skog på rett kjøl, sier Gusevik til NTB.

I november i fjor la Unionen-trioen fram sin plan for hvordan de vil få gjeldstyngede Norske Skog på beina igjen. Gusevik sier at han håper styre og stell i Norske Skog nå vil gi sin tilslutning til planen.

Styreleder Kim Wahl sier han har god tro på de nye kreftene som er kommet inn i papirselskapet.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen